TAPKANJE U MESTU: Kurti svojom agresorskom politikom doveo do toga da dijalog u Briselu bude klinički mrtav!
Foto: Youtube/Sky News/Radio Free Europe/Radio Liberty

analiza kurira

TAPKANJE U MESTU: Kurti svojom agresorskom politikom doveo do toga da dijalog u Briselu bude klinički mrtav!

Politika -

Poslednji pokušaji Brisela da pomakne dijalog Beograda i Prištine korak napred nisu doveli do konkretnih rezultata, jer Priština i dalje uporno izbegava obavezu formiranja Zajednice srpskih opština i drži blokadu za ulaz srpske robe na teritoriju Kosova i Metohije, a to je samo deo složenih problema s kojima se svakodnevno suočavaju Srbi na KiM.

Progon Srba

Posle još jednog iskustva učestvovanja na sastanku srpske i prištinske delegacije sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom i optužbi kosovske strane da Srbija sabotira dijalog, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je izjavio da Priština ubija dijalog.

Petar Petković
foto: Printscreen/RTS

- Besnik Bisljimi je juče u Briselu odbio da razgovara o nestalim osobama, Sporazum o zvaničnim posetama nazvao je nepostojećim, za "Elektrosever" je rekao da je nenormalna kompanija, odbio je EU nacrt statuta ZSO - i sve to izgovorio pred Lajčakom i njegovim timom. Priština ubija dijalog - poručio je Petković na društvenoj mreži Iks.

Rajko Petrović iz Instituta za evropske studije kaže za Kurir da je jedini cilj kosovskog premijera Aljbina Kurtija da protera Srbe sa KiM.

Rajko Petrović
foto: Kurir televizija

- Dijalog Beograda i Prištine je klinički mrtav i za to je krivac isključivo ekstremistički režim Aljbina Kurtija. Srbija je nebrojeno puta pokazala da je spremna na dijalog, kompromis i dugoročno održivo rešenje, ali je jasno da Kurti ne samo da ne želi da formira ZSO, što je njegova obaveza, već nastoji da protera Srbe s Kosmeta i uspostavi punu kontrolu nad severom KiM. Kurti želi rat, to je valjda sada svima jasno, i samo zahvaljujući strpljenju i orijentaciji ka miru srpskih vlasti još uvek imamo stabilnost na ovim prostorima - ocenjuje Petrović.

Posrednička uloga

Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost naglašava za Kurir da je veliki problem to što je EU odavno izašla iz okvira svoje posredničke uloge.

- Predstavnici odlazeće briselske administracije gotovo otvoreno govore o tome da je osnovni cilj tog dijaloga zapravo priznanje lažne i nepostojeće nezavisnosti Kosova. Doduše, oni to kažu uz jednu ogradu da je to neki dalekosežni cilj, a da je primarni cilj normalizacija odnosa. Treba uvek podsećati da je mandat za svoju posredničku ulogu EU dobila od Generalne skupštine UN. EU se odavno pomerila od uloge posrednika i nekoga ko treba da olakšava dijalog i sada je potpuno jasno da bilo koja runda razgovora, i tehnička i ona na visokom političkom nivou, jednostavno ne daje rezultate zato što su Prištini odrešene ruke da može da čini šta god hoće i to se pokazalo i u ovoj poslednjoj rundi. Priština je odbila osnovnu svoju obavezu, što bi trebalo biti i suština budućeg kompromisnog rešenja, a to je ZSO.

Ognjen Karanović
foto: Youtube printscreen/Kosovo online

Karanović upozorava da je zbog ovakvo neplodnog dijaloga ceo region u opasnosti.

- Kurti ima nameru da stvori "veliku Albaniju", gde ne bi bilo mesta za srpski narod, i on nekažnjeno nastavlja s proterivanjem Srba, ponaša se agresorski, a EU ne nudi ništa drugo osim floskula i fraza. Briselska administracija je doživela veliki neuspeh u ovom pregovaračkom procesu. Odgovornost za to, između ostalih, snose i predstavnici bivše vlasti u Srbiji jer su 2010. godine omogućili da to pitanje iz UN pređe u nadležnost EU. Očigledno je da je s Kurtijem i ovakvom Prištinom, ali i s mlakom i bezidejnom EU, nemoguće postići kompromisno rešenje. EU ne poseduje mehanizme, a nema ni odlučnosti da sprovede ono što je sama potpisala i garantovala - podseća naš sagovornik.

Nemanja Starović

Uprkos nezadovoljstvu, ne smemo odustati od pregovora

Nemanja Starović
foto: Kurir televizija

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović ocenio je da su razgovori u Briselu bez konkretnih rezultata zbog odbijanja Prištine da razgovara čak i o evropskom nacrtu statuta ZSO. Kako je naglasio, koliko god Beograd bio nezadovoljan, ne sme odstupiti od pregovaračkog stola, jer bi posledice mogle biti drastične.

- Zdravorazumski niko ne može očekivati od Srbije da se obaveže na primenu nečega novog što bi proisticalo iz zaključaka iz Ohrida, a ukoliko se ne naprave odlučni koraci u pravcu onoga što predstavlja obavezu Prištine već punih 11 godina, a to je formiranje ZSO. Ne mogu biti veliki optimista kada govorimo o nastavku pregovaračkog procesa... Ono što predstavlja izraz mojih strahovanja, to je da pregovarački proces postaje sve više i više irelevantan, s obzirom na sve ono što se dešava u Briselu. Sve manje ima svoju refleksiju na stanje na terenu, a stanje na terenu se menja isključivo jednostranim potezima prištinske administracije, Aljbina Kurtija, sada već u jednom dužem kontinuitetu - kaže Starović.

Miloš Bešić

Priština i EU nemaju volju da se pregovori okončaju

Profesor Fakulteta političkih nauka Miloš Bešić smatra da nakon serije neuspešnih susreta u Briselu i novih uslova Aljbina Kurtija pregovore o normalizaciji odnosa treba prekinuti zato što je jasno da nema političke volje ni Prištine ni EU da se oni okončaju.

- Vrlo jasno je da je jedini cilj i strategija gospodina Kurtija nezavisno Kosovo po svaku cenu, ali bez ikakavog kompromisa i ustupka. I veoma je jasno da se oni koje zovemo posrednicima, međunarodnim posrednicima u pregovaranju, zapravo nalaze na strani nezavisnog Kosova. Dakle, nema nikakve sumnje da zemlje Kvinte i sve ključne zemlje EU podržavaju kosovsku nezavisnost i rade sve što mogu ne bi li izvršili pritiske na Srbiju, a u cilju da Kosovo dobije tu nezavisnost - izjavio je Bešić za Kosovo onlajn.

Bonus video:

02:58

JEDINE SANKCIJE KOJE BI KURTI OSETIO SU ONE NA VOJNOM PLANU! Drecun tvrdi: Sve je ovo predstava za javnost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track