SPAJIĆ REAGOVAO NA VUČIĆEVU IZJAVU "Crna Gora samostalno donela odluku o usvajanju Rezolucije o genocidu u Jasenovcu"
Foto: Imago / Alamy / Alamy / Profimedia

SPAJIĆ REAGOVAO NA VUČIĆEVU IZJAVU "Crna Gora samostalno donela odluku o usvajanju Rezolucije o genocidu u Jasenovcu"

Politika -

Crnogorski premijer Milojko Spajić poručio je danas da je Crna Gora samostalno donela odluku o usvajanju Rezolucije o genocidu u Jasenovcu, ali da "rezolucije i prošlost nisu u fokusu" vlade u Podgorici.

Spajić je to saopštio na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je pozvao Spajića i predsednika Crne Gore Jakova Milatovića da se javno odrede da li je on, tj Vučić, "bio idejni tvorac" Rezolucije o genocidu u Jasenovcu i da li je vršio pritisak na njih da se taj dokument usvoji u crnogorskom parlamentu.

"Molim ih da izađu u javnost i da objasne svojim hrvatskim i zapadnim prijateljima, kojima se izvinjavaju danonoćno, objašnjavajući da je to velika greška, da mi kažu zašto su tu grešku počinili i da objasne ljudima da su se šalili kad su govorili da sa tim ima veze Beograd i ja lično", kazao je Vučić ranije danas na konferenciji za medije.

Spajić je tim povodom preko društvene mreže Iks (X) kazao da Crna Gora "sve odluke, pa i one za Srebrenicu, Jasenovac, Mauthauzen i Dahau" donosi kao nezavisna zemlja koja je "principijelno odlučivala i odlučivaće na ovakve teme iz prošlosti".

Spajić je rekao da je još na majskom samitu lidera Zapadnog Balkana u Kotoru Vučiću preneo da će Crna Gora biti "principijelna i u osudi svakog zločina, i da će sve rezolucije, koje su fokusirane na odavanje pijeteta žrtvama, a ne na osude, istorijske okolnosti, geopolitiku itd. biti podržane”.

"Ove druge teme treba da se ostave istoričarima da objektivno istraže okolnosti", dodao je.

Poručio je i da su vladi u Podgorici "jako bitni bilateralni odnosi sa svim susedima", te da je "važno da se sva potencijalno otvorena pitanja reše do kraja".

"Partneri će vas dugoročno više poštovati ako ste predvidivi i ako znaju da ćete se do kraja držati istog aršina za sve. Crna Gora je jedna od retkih zemalja sa principijelnim stavom i od njega neće odstupiti. Ipak, rezolucije i prošlost nisu naš fokus i treba ih ostaviti u senci napretka naše zemlje na planu ekonomije, vladavine prava i evropske integracije - umesto uljepšavanja prošlosti - bavimo se ljepšom budućnosti", napisao je Spajić na društvenoj mreži Iks.

Skupština Crne Gore je prošlog petka glasovima parlamentarne većine usvojila Rezoluciju o Jasenovcu. Za taj dokument koji su predložile prosrpske partije Andrije Mandića i Milana Kneževića, glasao je i Spajićev Pokret Evropa sad (PES).

Zvanični Zagreb je uoči rasprave o rezoluciji uputio vladi u Podgorici protestnu notu, dok je nakon usvajanja hrvatski premijer Andrej Plenković saopštio da je Rezolucija donesena kao odgovor na rezoluciju UN-a o Srebrenici i "pod instrumentalizacojom jedne druge države u regiji".

On je poručio vlastima u Podgorici da "oni koji žele ići prema članstvu u Evropskoj uniji, moraju voditi računa o dobrosusedskim odnosima i međusobnom poštovanju".

Bonus video:

00:57

ZABELEŽENO JE 57 NAČINA UBIJANJA Acković otkrio: Mnogi su već bili ubijeni kada su stigli u Jasenovac! STRADALO 22.500 ROMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track