BAJRAKTARI IZ ĐAKOVICE OBAVLJALI POSAO ZA STRANE SLUŽBE! Stručnjaci otkrivaju šta stoji iza prištinskog špijuniranja
Foto: Printscreen/Kosovo-online

gužva oko administrativne linije

BAJRAKTARI IZ ĐAKOVICE OBAVLJALI POSAO ZA STRANE SLUŽBE! Stručnjaci otkrivaju šta stoji iza prištinskog špijuniranja

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je da je cilj pojačanih izviđačkih aktivnosti u pravcu Srbije bio da se sagledaju operativne sposobnosti Vojske Srbije u širem smislu. On je rekao da je reč o prištinskim bajraktarima iz Đakovice koji su bili podignuti 5. i 20. juna.

Cilj nadziranja

- Mi smo ih gledali kao na dlanu i da je neko drugo vreme, ne bi se dugo zadržali u vazduhu. Pošto je to prostor pod kontrolom Kfora, mi poštujemo prostor pod kontrolom Kfora, tako da oni rade svoj posao, mi radimo svoj posao. To za nas ne bi bio nikakav bezbednosni problem - naglasio je Vučić.

vojna vežba, Vatreni udar, Pasuljanske livade, Vatreni udar 2024, Aleksandar Vučić
foto: Petar Aleksić

Govoreći o ciljevima ovog nadziranja, on je rekao da ih je bilo više i da o njihovim ciljevima ne bi govorio.

- Mi smo ih juče analizirali. Svakako, sagledavanje operativnih sposobnosti naše vojske u širem smislu. U užem bih mogao i detaljnije da govorim - prokomentarisao je Vučić.

Porast provokacija

Aleksandar M. Gajić iz Centra za društvenu stabilnost objašnjava za Kurir da modernizacija srpske vojske privlači pažnju svima, ne samo u regionu.

Aleksandar M. Gajić
foto: Kurir televizija

- Prikupljanje informacija od strane albanskih bajraktara je posao koji se u ovom slučaju obavlja isključivo za potrebe drugih službi. Oni se analitički obrađuju u drugim centrima na osnovu čega se prave planovi i usmeravaju dalje aktivnosti protiv Srbije. Ovakve stvari još više možemo očekivati u narednim mesecima, kao i porast provokacija. Nervoza je u okruženju, ali i šire ogromna i ona se povećava kako se bliže američki izbori. Mnoge pozicije su ugrožene. A kada nastupi nervoza, mnoge stvari isplivaju na površinu i postaju jasnije. Dakle, bitno je jačanje ličnih kapaciteta za očuvanje bezbednosti sopstvenog stanovništva i mira, a to odlično rade i predsednik Vučić i premijer Vučević - smatra Gajić.

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić objasnio je za Kurir TV da Vojska Srbije rasplaže tehnologijom koja može da prati izviđačka dejstva.

Dejan Miletić
foto: Kurir televizija

- Treba da imaju u vidu da Srbija ima tehnologiju koja može da prati te njihove aktivnosti. Predsednik Vučić je dodao još jednu notu da će tražiti energičnije delovanje naše vojske u smislu da ako neko koristi takvo oružje protiv nas, ti dronovi mogu da budu oboreni - upozorio je on.

Rajko Petrović iz Centra za evropske studije upozorio je za Kurir TV da se naša zemlja već duži period nalazi u stanju bezbednosnog rizika.

Rajko Petrović
foto: Kurir televizija

- Aljbin Kurti otvoreno želi da prenese rat sa ukrajinskih stepa na KiM. On se otvoreno predstavlja kao balkanski Volodimir Zelenski, a predsednika Vučića naziva balkanskim Vladimirom Putinom. Njemu je cilj da zauzme sve institucije na severu KiM i zato se nadgledaju naši vojni kapaciteti na Kopaoniku i ka raškoj oblasti - naglašava Petrović.

Bonus video:

02:15

KURTI JE DIJALOG U BRISELU ISKORISTIO ZA OVA DVA CILJA Drecun nema dilemu: Borelji je rekao da je bio spreman, ali...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track