ODRŽAN PRVI KONSULTATIVNI SASTANAK! Milićević razgovarao sa predstavnicima udruženja srpske dijaspore iz celog sveta
Foto: Duško Vukajlović

ODRŽAN PRVI KONSULTATIVNI SASTANAK! Milićević razgovarao sa predstavnicima udruženja srpske dijaspore iz celog sveta

Politika -

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević danas je održao prvi konsultativni onlajn sastanak sa predstavnicima udruženja srpske dijaspore iz celog sveta.

Đorđe Milićević
foto: Duško Vukajlović

Ministar je predstavnike relevantnih organizacija Srba u regionu i dijaspori upoznao sa pripremama za manifestaciju „Jedinstvo i snaga – Srbija“, koja će poslednje nedelje avgusta meseca biti održana u Domu Narodne skupštine u Beogradu, a na kojoj se očekuje učešće više od 300 srpskih udruženja iz celog sveta.

Đorđe Milićević
foto: Duško Vukajlović

Na ovom velikom skupu očekuje se prisustvo državnog vrha Republike Srbije i Republike Srpske, kao i vrha Srpske pravoslavne crkve.

Na ovoj manifestaciji razgovaraće se o više važnih tema među kojima su „Privredni potencijali Srbije EKSPO 2027 - Skok u budućnost 2027 i uloga dijaspore“, „Uloga dijaspore u procesu očuvanja kulturnog, obrazovnog, nacionalnog i verskog identiteta“, kao i „Uloga dijaspore u jačanju međunarodnog ugleda Republike Srbije i očuvanju nacionalnih i državnih interesa“.

Đorđe Milićević
foto: Duško Vukajlović

- Dragi prijatelji, naše jedinstvo i naša snaga leže u našoj zajedničkoj viziji i zajedničkom radu. Stoga vas sve pozivam da na predstojećem skupu „Jedinstvo i snaga – Srbija“ složno i jednoglasno podržite strateške zaključke Deklaracije usvojene na Svesrpskom saboru u Beogradu, kao i odgovornu politiku koju vodi naše državno rukovodstvo. Važno je da, gde god živeli, budemo svesni značaja naše sloge i jedinstvenog delovanja Srbije i Republike Srpske, kao i zaštite prava naših sunarodnika u regionu – istakao je ministar Milićević.

Đorđe Milićević
foto: Duško Vukajlović

U onlajn diskusiji, koju je uživo pratilo više stotina građana iz dijaspore, pored ministra učestvovali su i predstavnici srpskih udruženja iz Austrije – Aleksandar Saša Stanković, Severne Makedonije – Dalibor Kitanović, Mađarske – Dijana Kondić Đurić, Grčke – Katarina Božanić, Slovenije – Nikola Vlahović, Italije – Lidija Radovanović, Hrvatske – Nada Filipović i Radmila Berić, Rumunije – Ognjan Krstić, Crne Gore – Miro Lučić, Švajcarske – Zvonimir Jovanović, Albanije – Piro Nase i Švedske - Sveta Lazić.

Svi oni su zahvalili ministru i Vladi Srbije na podršci koju im pružaju u očuvanju nacionalnog i kulturnog identita Srba u zemljama u kojima žive.

Jednoglasno su podržali inicijativu ministra da svi Srbi gde god živeli stanu iza Deklaracije Svesrpskog sabora.

Kurir.rs

Bonus video:

04:07

ČIM SAM KROČIO U JASENOVAC DOŠAO JE OGROMAN BROJ POLICIJE Milićević za Kurir televiziju: Naređenje stiglo s vrha, DEPORTOVALI ME

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track