Iz Sarajeva su ponovo poslate opasne poruke koje otvoreno ugrožavaju regionalnu stabilnost i razaraju Dejtonski mirovni sporazum kao osnovu funkcionisanja Bosne i Hercegovine. Povodom izjave ministra odbrane BiH Zukana Heleza, koji je izneo optužbe na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića i govorio o Dejtonskom sporazumu kao grešci, premijer Miloš Vučević je poručio da će naša zemlja uvek braniti svoje interese i da neće dozvoliti da neodgovorne izjave i laži unesu nestabilnost.

Gaženje Dejtona

Vučević je rekao da ministar odbrane BiH nastavlja s neodgovornim i neozbiljnim izjavama, ali i izjavama koje direktno ugrožavaju mir i stabilnost u regionu.

vucevic-beta-slobodan-miljevic.jpg
Beta/Slobodan Miljević 
foto: Beta/Slobodan Miljević

- Ovakvi napadi bosanskih ministara, nažalost, nisu izuzetak, nego svakodnevna praksa. Političkoj eliti u Sarajevu smeta ekonomski jaka Srbija i suverena politika koju sprovodi predsednik Aleksandar Vučić zajedno s Vladom Srbije. Zato i ne čude konstantni napadi na predsednika, a sve sa ciljem slabljenja Srbije i Republike Srpske. Naša poruka i politika je jasna - mir, stabilnost i gledanje u budućnost. S Bošnjacima u BiH hoćemo da imamo najbolje moguće odnose. Srbija priznaje nezavisnost BiH u postojećim granicama, ali nikad nećemo odustati od podrške našem narodu u RS - naglasio je premijer Srbije i upozorio da svaki pokušaj podrivanja Dejtonskog sporazuma predstavlja opasnost za sve narode Balkana.

Podsetimo, ministar odbrane BiH Zukan Helez je tokom gostovanja na jednoj sarajevskoj televiziji rekao da se istorijski proces pravljenja države uspešno vodi i da je Dejtonski sporazum smetnja.

- Nikad više Vučić na ova brda oko Sarajeva, na koja je pucao snajperom, neće moći. Ovo je jedan istorijski proces pravljenja države i mi ga uspešno vodimo. Dobili smo težak zadatak, u Dejtonu je neko strašno pogrešio. Znamo i ko je, ne želim da se vraćam na to. Lakše bi bilo sad od početka napraviti da nije Dejtona - izjavio je Helez.

Milorad Dodik

Proglasićemo nezavisnost ako pokušaju da nam oduzmu imovinu

foto: Petar Aleksić

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će RS proglasiti nezavisnost od BiH ukoliko vlasti u Sarajevu, uz podršku međunarodne zajednice, pokušaju da joj oduzmu imovinu, prenosi RTV.

- Zapad decenijama ne krije da namerava da ukine RS, da potpuno umanji njen značaj i tako stvori centralizovanu i unitarnu BiH. Ako svetska zajednica pokuša da nametne zakon o imovini, RS neće oklevati da proglasi nezavisnost - rekao je Dodik u intervjuu za RIA Novosti.

Rizik

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže za Kurir da su iz ovoga vidljive opasne namere, uključujući i upotrebu sile.

0205-n1.jpg
N1 
foto: N1

- To pokazuje prave namere bošnjačke strane i pokazuje koliko su na mestu upozorenja na pokušaje dovođenja u pitanje izvornog Dejtonskog sporazuma, položaja Republike Srpske i srpskog naroda, ali ono što je opasno jeste što nema reakcije zapadnih sila. Ne stoje optužbe da je RS ta koja dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH, nego se to radi na ovaj način - u pokušaju da se Dejton sruši i da se BiH centralizuje s majorizacijom bošnjačkog življa. Izjava Heleza je svakako neprimerena i u najmanju ruku dovodi u pitanje i buduće odnose Srbije s BiH. Velika je odgovornost na bošnjačkoj strani, jer nas vodi u rizik budućih odnosa - upozorio je Milivojević.

Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić ocenjuje za Kurir da su najnovije poruke iz Sarajeva još jedan korak u pogrešnom smeru, smeru rastakanja BiH.

sequence-01.00-35-13-01.still006.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Ovo je nastavak uzurpacije vlasti bošnjačkog rukovodstva i nametanja volje srpskom narodu mimo Dejtona i mimo bilo kakvih pravila i dogovora. To sve ide na vodenicu stavova gospodina Dodika, koji vidi da je neodrživo stanje u BiH i da srpski narod, da bi zaštitio svoje slobode i prava, mora da traži svoj put. Jer ovde je očigledno da nema uvažavanja volje srpskog naroda i da se sve nasilnim metodama gleda da ubrza i da se pogazi interes srpskog naroda u BiH. Ovo je još jedan korak u pogrešnom smeru, u smeru rastakanja BiH i Dejtona, i to samo po sebi donosi nemir i stvara tenzije koje su vrlo logične i prirodne. Nema vlasti u Republici Srpskoj koja na takve stvari ne bi reagovala i koja neće reagovati - naglašava Miletić.

Ambasada Srbije u BiH

Otvorena pretnja miru

Ambasada Srbije u BiH izrazila je duboku zabrinutost povodom izjave Zukana Heleza, kao i brojnih drugih njegovih ranijih izjava.

- Takvo širenje neistina je neprihvatljivo, doprinosi porastu tenzija i poziva na direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Upućivanje flagrantnih pretnji ratom i proterivanjem srpskog naroda iz BiH, kao i kontinuirano plasiranje neistina o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, predstavlja kulminaciju kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i, nažalost, otvorenu pretnju miru - saopštila je naša ambasada.

U saopštenju se naglašava da Srbija, kao jedna od potpisnica i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, ostaje u potpunosti posvećena očuvanju mira i stabilnosti u BiH, poštovanju Ustava ove zemlje i zaštiti prava sva tri konstitutivna naroda koji, u skladu s najvišim pravnim aktom BiH, žive u dva entiteta, od kojih jedan nosi ime Republika Srpska, svidelo se to nekome ili ne.

Kurir.rs