Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti čestitao je lideru Laburističke partije Kiru Starmeru na pobedi na izborima u Velikoj Britaniji, ali je i tu priliku iskoristio da uputi direktnu provokaciju i Srbiju predstavi kao agresora, a sebe kao zaštitnika Srba na Kosovu i Metohiji. On je u video-poruci govorio o opasnosti koju po bezbednost i mir predstavlja ekspanzionistička ideologija Rusije i Srbije u Evropi i na Zapadnom Balkanu.

Činjenice ga demantuju

Tvrdeći da se Srbija služi lažima i propagandom, Kurti navodi da je laž da se na KiM sprovodi etničko čišćenje Srba.

- U stvari, tačno je suprotno. Naša socijaldemokratska vlada na Kosovu ne samo da je uspela da se bori protiv korupcije i otvaranja radnih mesta, mi smo takođe obezbedili da svi naši građani, uključujući etničku srpsku zajednicu, uživaju u plodovima našeg razvoja. Ovaj napredak je upravo ono što toliko ljuti Beograd. Što se više etničkih Srba integriše u Republiku Kosovo, Srbiji je teže da ostvari svoju viziju teritorijalnog proširenja - tvrdi Kurti.

Nemanja Zavišić iz Centra za društvenu stabilnost kaže za Kurir da Kurtija demantuju činjenice i zvanični podaci.

sequence-01.01-57-49-11.still002.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Ako se osvrnemo samo na period od godinu dana unazad, videćemo da se više od 15 odsto Srba odselilo iz južne pokrajine. To je egzaktna činjenica, a pitanje koje tu treba postaviti je šta su uzroci toga. Naravno da je osnovni razlog teror koji sprovodi Kurti sa svojim jurišnicima. U Prištini vlada partija koja je organizovala lomače za srpske proizvode. Više od godinu dana hrana i lekovi iz centralne Srbije ne mogu da uđu na prostor KiM zbog protivpravnih i anticivilizacijskih ograničenja prištinske administracije. Srpski narod živi u svakodnevnom strahu od proizvoljnih hapšenja pod velom lažnih, uglavnom i tajnih optužnica za izmišljene zločine od pre 25-30 godina. Odlukom o zabrani dinara Kurtijev režim direktno je ugrozio egzistenciju više od 100.000 Srba koji žive na prostoru KiM, a ova odluka takođe onemogućava i normalno funkcionisanje škola, bolnica, vrtića i drugih srpskih institucija, kojima je uskraćena mogućnost za nabavku osnovnih sredstava, ali i za izmirivanje mesečnih obaveza - podseća Zavišić na neke od najvećih problema Srba na KiM.

Aparthejd za Srbe

On napominje da Kurti sve to radi sa isključivo jednim ciljem - da prostor KiM etnički potpuno očisti od Srba.

- Nažalost, na tihi pogrom, etničko čišćenje jednog naroda u srcu Evrope, međunarodna zajednica glasno ćuti. Ono čega treba da budemo svesni je da Priština nikada nije delovala samostalno i da je taj deo naše teritorije pod potpunom kontrolom moćnih zapadnih država, tako da samo neko ko je naivan i neobavešten može da misli da Kurti ima neku autonomiju u odlučivanju. Ovde se radi o sinhronizovanom pritisku na Srbe da se isele i na Beograd da prizna secesiju dela teritorije. Nama ostaje da se protiv toga borimo svim sredstvima. Sreća u ovoj nesreći je da danas imamo mudro državno rukovodstvo i patriotu kakav je Vučić na čelu države - smatra Zavišić.

Predsednik Centra za nacionalnu politiku Perko Matović kaže za Kurir da Kurti ovim pokušava da zamaskira aparthejd koji vlada na teritoriji KiM.

perko-matovic.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Reći da se Srbi uključuju u kosovsko društvo je jednako kao reći da je NDH bila građanska država. Kada Kurti pominje ekspanzionizam, on uvek povezuje Srbiju i Rusiju kako bi prema Zapadu imao argument protiv nas, s obzirom na to da je sada tamo Rusija bauk. Nikakav eventualni ruski ekspanzionizam nema nikakve veze sa srpskom situacijom. Srbiji se konstantno otimaju teritorije i ovlašćenja na našem autohtonom prostoru. Ta Kurtijeva propaganda, kao kontra otvorenom nasilju i aparthejdu na Kosovu i Metohiji, sigurno nikada neće proći - ocenjuje Matović.

Advokat Dejan Vasić

Samo proletos šest predmeta Prištine protiv Srba

Advokat Dejan Vasić, koji u sudskim procesima zastupa veliki broj Srba koje je Priština optužila za navodne ratne zločine tokom sukoba na KiM, izjavio je da je samo tokom ovog proleća bilo šest takvih predmeta koji se vode pred Specijalnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini. Vasić je rekao da je ova grupa predmeta u polovično završnoj fazi postupka. On ističe i da osuditi bilo koga ko nije kriv samo zbog toga da bi se ispunila nečija politička statistika nije pravda i da to neće doneti zadovoljenje pravde.

Bonus video:

Kurir televizija "KURTI JE DIJALOG U BRISELU ISKORISTIO ZA OVA DVA CILJA" Drecun nema dilemu: Borelji je rekao da je bio spreman, ali...