NEPROMENJENO: Pariz rešava unutrašnja pitanja, neće biti zaokreta u odnosu prema Srbiji
Foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

NEPROMENJENO: Pariz rešava unutrašnja pitanja, neće biti zaokreta u odnosu prema Srbiji

Politika -

Promene na francuskoj političkoj sceni, smatraju sagovornici Kurira, neće značajnije uticati na spoljnu politiku, te ni na odnos Francuske prema našoj zemlji, pre svega po pitanju Kosova i evropskog puta Srbije

Levičarska koalicija Novi narodni front odnela je pobedu na parlamentarnim izborima u Francuskoj ostavivši iza sebe centrističku koaliciju koju predvodi predsednik Emanuel Makron, dok se na trećem mestu pozicionirala krajnje desničarska koalicija Nacionalno okupljanje Marin le Pen. Ove promene na francuskoj političkoj sceni pak, smatraju sagovornici Kurira, neće značajnije uticati na spoljnu politiku, te ni na odnos Francuske prema Srbiji, pre svega po pitanju Kosova i evropskog puta Srbije.

Unutrašnja pitanja prioritet

Naime, nakon pobede ujedinjene levice, francuski premijer je najavio ostavku, a prema dosadašnjim projekcijama, nijedan od tri bloka nema apsolutnu većinu u parlamentu za koju je potrebno 289 mesta. Iako ostaje da se vidi kako će vlada biti formirana, sagovornici Kurira ocenjuju da će se Francuska u narednom periodu pre svega baviti unutrašnjim pitanjima.

Tako karijerni diplomata Zoran Milivojević smatra da neće biti značajnijih promena po pitanju spoljne politike, uprkos promeni snaga na domaćem političkom planu u Francuskoj.

Zoran Milivojević
foto: Kurir televizija

- Neće biti velikih promena po pitanju spoljne politike jer ona još uvek ostaje u glavnoj nadležnosti predsednika. A pošto nova vlada neće moći bez Makrona i njegove partije, njegov uticaj ostaje i kontrola je i dalje u njegovim rukama. To je za nas dobro jer su i dosad ti odnosi između Francuske i Srbije išli uzbrdo, a Makron je bio kompromisan - ističe Milivojević.

Kako kaže, težište nove vlade biće nasleđivanje unutrašnje politike, dok prema spolja neće biti nekih značajnijih posledica.

- Ove promene imaće najviše uticaja na unutrašnju politiku. Biće, naravno, kontrole u vezi s novcem i aranžmana oko Ukrajine, jer su njihov fokus ekonomsko socijalna pitanja. No, po pitanju naših odnosa ne očekujem nikakve značajne promene. I levica i desnica u načelu imaju konstruktivan stav prema nama, iako su priznali Kosovo. Nama desnica više odgovara, ali levica neće dovoditi u pitanje spoljnu politiku koju Makron sprovodi - konstatovao je Milivojević.

Mnogo nepoznatih

Da će promene u vladajućih garnituri u Francuskoj, barem zasad, imati uticaj samo na unutrašnjem planu, smatra i nekadašnji šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović.

Vladislav Jovanović, Ljuban Karan, Usijanje dana
foto: Kurir

- Pre svega, ovo je na neki način uslovna levica, ona je zbir nekoliko partija koje se izjašnjavaju levičarski, ali im je glavni cilj bio da naprave front za sprečavanje desnice da pobedi. Jednostavno, u pitanju je mobilizacija svih snaga koju je najavio Makron i uspeli su to da ostvare. Zasad je mnogo nepoznatih, a pitanje je i kako će vlada biti formirana imajući u vidu da te tri grupe koje se pojavljuju teško mogu da sarađuju. Francuska sigurno ulazi u jedan period neizvesnosti i relativne nestabilnosti na političkom planu i videćemo kako će se to dalje razvijati - kaže Jovanović za Kurir.

Ukazuje da se na primeru Francuske pokazuje da je kriza zahvatila i vodeće zemlje NATO, a možda i Zapad u celini, te da čeka na redu da uđe u probleme i Nemačka u kojoj su izbori sledeće godine.

- Svega će biti u narednom periodu, a najmanje izvesnosti, te Francuska ima svoje znake pitanja i neće se dešavati značajne promene na planu spoljne politike - zaključio je Jovanović.

Stanislav Sretenović

Moguće da će ublažiti zahteve za defakto priznanjem Kosova

Stručnjak za istoriju međunarodnih odnosa istoričar Stanislav Sretenović kaže da Francuskoj u spoljnoj politici Srbija neće biti među prioritetima, kao ni dijalog Beograda i Prištine, ali da je moguće da će zvanični Pariz ublažiti zahteve za defakto priznanjem Kosova.

- Suštinsko pitanje oko pritiska na Srbiju da prizna samoproglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine neće se menjati. Francuzi će ostati na tom zahtevu, a moguće da će se ipak insistirati prvenstveno na konkretnim rešenjima na terenu, za dobrobit svih građana, i Srba i Albanaca, a da će možda taj vrlo neprijatan zahtev koji je protiv srpskih interesa i koji Srbija ne može da prihvati ipak ići u drugi plan - izjavio je Sretenović za Kosovo onlajn.

Bonus video:

00:34

Makron dočekao Vučića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track