KURIR NA SAMITU NATO U VAŠINGTONU! Henri Tugendat: Širenje BRIKS-a doneće više problema, teško je reći da li će biti OZBILJNA SILA
Foto: Kurir televizija

sad

KURIR NA SAMITU NATO U VAŠINGTONU! Henri Tugendat: Širenje BRIKS-a doneće više problema, teško je reći da li će biti OZBILJNA SILA

Politika -
Silvija Slamnig, specijalni izveštač, Vašington, NATO Samit
foto: Kurir

Za razliku od mog prethodnog uključenja, kada sam mogla potpuno da priđem Beloj kući, ona se sada vidi samo u pozadini, na nekoliko stotina metara iza mojih leđa - započela je uključenje novinarka Kurir televizije Silvija Slamnig.

01:29

SILVIJA SLAMNIG NA SAMITU NATO! Ovo su tri najvažnije teme u Vašingtonu

- Ovde je žuta traka, barijere su tu, ljudi ne mogu da prođu bez dozvole. Sve je ovo zbog samita NATO koji se održava od 9. do 11. u gula u Vašingtonu, a Kurir televizija, zahvaljujući organizaciji američke ambasade u Srbiji, ima priliku da izveštava iz Vašingtona sa samita - napomenula je Slamnig i dodala:

Silvija Slamnig
foto: Kurir televizija

- Radni naslov ovogodišnjeg samita je Odbrana i odvraćanje i to je tema broj jedan. Kao temu broj dva najavili su asistenciju vojne pomoći Ukrajini, a tema broj tri je proširenje, odnosno partnerstvo, pre svega partnerstvo sa zemljama Indopacifika, koje će takođe učestvovati na Sanitu. Predstavnik Srbije je ministar spoljnih poslova Marko Đurić. Ponovio je da je naša zemlja posvećena dijalogu i saradnji, ali isto tako da ne odustaje od svoje vojne neutralnosti i odbrane nacionalnog interesa. Samit se održava u vrlo delikatnom trenutku zbog invazije Rusije na Ukrajinu i praktično će to biti vodeća tema u ovom trenutku.

A naša ekipa posetila je američki Institut za mir u Vašingtonu. U intervju za Kurir televiziju ekonomista u kineskom timu Henri Tugendat analizirao je aktuelnu geopolitčku situaciju i osvrnuo se na niz gorućih tema, uključujući i budućnost BRIKS-a.

00:34

KURIR NA SAMITU NATO U VAŠINGTONU! Henri Tugendat: Širenje BRIKS-a doneće više problema, teško je reći da li će biti OZBILNJA SILA

- Mislim da je jasno da postoji mnogo napetosti unutar grupe kada je reč o vrednostima koje dele i zastupaju, kako bi dalje mogli da se razvijaju i stvore institucije koje su od koristi za sve njih. Mislim da je širenje BRIKS-a na neki način donelo više problema nego rešenja. Plus jedna jaka veza sa Kinom ili Rusijom bi mogla da stvori veće probleme unutar grupe. Tako da je teško reći da li će ovo biti ozbiljna sila u geopolitici u godinama koje dolaze, ali svakako je da pokušavaju da se nametnu kao alternativa G7 - rekao je Tugendat.

Silvija Slamnig
foto: Kurir

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:07

KURIR NA SAMITU NATO-A U VAŠINGTONU: Intervju sa Džejms OBrajanom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track