Na suđenju u Hagu četvorici vođa Oslobodilačke vojske Kosova, optuženim za zločine na KiM i u Albaniji, 1998-99, tadašnji član Glavnog štaba OVK Bisljim Zirapi tvrdio je danas da taj štab nije bio obavešten o otmici desetina Srba u Orahovcu, u leto 1998. godine, iako je to bilo "opštepoznato".

Za ratne zločine nad Srbima, Albancima i Romima u više od 40 pritvora OVK optuženi su tadašnji vodeći članovi GŠ OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Po optužnici, OVK je posle napada na Orahovac, 17. jula 1998, otela, pritvorila i zlostavljala desetine Srba, od kojih je "najmanje 38" i ubila.

U tom području u kritično vreme, kako piše u optužnici, bili su prisutni Tači, Veselji i Seljimi, a Krasnići je viđen u pritvoru u obližnjem Mališevu, gde je OVK držala neke od otetih.

Dok ga je danas unakrsno ispitivao Seljimijev branilac Džef Roberts, Zirapi je potvrdio raniju izjavu tužiocima da je bilo "opštepoznato" da je OVK, pošto je zauzela Orahovac, otela "desetine civila" od kojih su mnogi "nestali", prenosi Beta.

- Da, ja sam to rekao - rekao je Zirapi, koji je, posle napada, došao u Orahovac kao glavni operativni oficir GŠ OVK.

Svedok je, međutim, izjavio da tada ni on, a "koliko zna" ni drugi članovi "operativnog direktorata" GŠ OVK, među kojima je bio i Seljimi, nisu dobili "nikakav izveštaj o srpskim zarobljenicima" u Orahovcu.

Seljimijev advokat sugerisao je da Zirapi nije znao za srpske zarobljenike zato što je otišao na liniju sukoba van grada.

- Mi u to vreme nismo dobili te informacije - odgovorio je svedok, koji je tvrdio da je, zajedno sa njim, na ratištu tada bio i Seljimi.

Zirapi je potvrdio i da nije znao ni šta je učinio GŠ OVK da rasvetli sudbinu otetih, ali se ogradio da istraga o otetim nije bila u nadležnosti tog štaba, već podređenih komandi i starešina u Orahovcu.

Po svedoku, GŠ OVK o otetim Srbima nije dobio nikakvu informaciju od lokalnih vođa OVK.

Branioci optuženih nastavljaju da unakrsno ispituju Zirapija.

Kurir.rs/Beta/Prenosi. A.Ć.