"DOK NEMAČKA ULAŽE ZNAČAJNE RESURSE, MI SMO ZAGLAVLJENI U POLITIČKIM RASPRAVAMA" Eksperti sigurni: Litijum je ključan za budućnost
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir televizija

"DOK NEMAČKA ULAŽE ZNAČAJNE RESURSE, MI SMO ZAGLAVLJENI U POLITIČKIM RASPRAVAMA" Eksperti sigurni: Litijum je ključan za budućnost

Politika -

U emisiji "Usijanje" koju vodi voditeljka Jelena Pejović, gosti Vladimir Marinković, osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, Aleksandra Tomić, naučni savetnik iz Inovacionog centra, i Filip Mitrović iz E-mobility, govorili su o temi eksploatacije litijuma u Srbiji.

Multinacionalna kompanija "Rio Tinto" je planirala otvaranje rudnika litijuma u dolini reke Jadar u zapadnoj Srbiji. Ovaj projekat je stopiran pre više od dve godine zbog masovnih protesta građana i ekoloških organizacija. Time je Srbija rekla "ne" potencijalnoj godišnjoj zaradi od 10 milijardi evra i povećanju bruto domaćeg proizvoda za oko 16%.

17:20

DOK NEMAČKA ULAŽE ZNAČAJNE RESURSE, MI SMO ZAGLAVLJENI U POLITIČKIM RASPRAVAMA Eksperti sigurni: Litijum je ključan za budućnost

Aleksandra Tomić je istakla da je Srbija oduvek bila rudarska zemlja, sa bogatom tradicijom rudarstva koja se proteže vekovima unazad. Tomić je naglasila važnost mineralnih sirovina za ekonomsku politiku ne samo Srbije, već i čitavog sveta.

- Srbija je uvek bila rudarska i poljoprivredna zemlja. Mineralne sirovine su sada postale fokus ne samo ekonomske politike Srbije, već i regiona i sveta. Evropska unija je usvojila zakon o kritičnim mineralnim sirovinama, gde litijum igra ključnu ulogu - rekla je Tomić.

Tomić je potom dodala da već sada litijum ima svog potraživača.

- Ceo krug praktično po tražnje je zatvoren. Samo je sad pitanje koliko stvari mi možemo da budemo odgovorni kao država. Sasvim je logično da je Rio Tinto morao da radi istraživanje kada je u pitanju zaštita životne sredine. Oni su sad prvi put to objavili, taj projekat u stvari na kome su radili 7 godina. Znači, 40 profesora, preko 100 stručnjaka u 10 institucija, 23.000 analiza su uradili bioloških, fizioloških, tehnoloških, upravo na onim tačkama gde su hteli da pokažu da će biti ispoštovani svi standardi kada je u pitanju zaštite životne sredine - rekla je.

Aleksandra Tomić
foto: Kurir televizija

Vladimir Marinković je govorio o politizaciji zaštite životne sredine u Srbiji i njenom uticaju na projekte poput eksploatacije litijuma.

- Celokupna tema eksploatacije litijuma je ispolitizovana. Ovo je izuzetno važna tema za budućnost Srbije, naše geopolitičke pozicije i energetsku nezavisnost. Umesto da pregovaramo o implementaciji projekta i proizvodnji baterija, mi smo zaglavljeni u političkim raspravama - naglasio je Marinković.

Vladimir Marinković
foto: Kurir televizija

Filip Mitrović iz E-mobility je dao perspektivu iz industrije i naglasio važnost litijuma za budućnost mobilnosti i energije.

- Nemačka, kao najmoćnija ekonomija Evrope, ulaže značajne resurse u proizvodnju baterija i sisteme za skladištenje energije. Sirovine dolaze iz Evrope, što je ključno za energetski i ekološki održiv razvoj - rekao je Mitrović i potom dodao:

- Očigledno je već vreme da zauzimo pozicije, jer potreba za baterijskim sistemima raste rapidno. Teški transport, kamioni, autobusi, takođe prelaze na baterijske sisteme. To je jedan ovako prilično jak indikator da je vreme sada. Ja se električnim automobilima bavim gotovo deset godina i u proteklih deset godina kada me je god neko pitao kada je vreme da se pređe na električne automobile, odgovor je sada.

Filip Mitrović
foto: Kurir televizija

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:38

LITIJUM JE JEDNA OD NAJVAŽNIJIH SIROVINA ZA ODRŽIVI RAZVOJ I ZELENU TRANZICIJU! Tomić: Naš posao bi počeo tek za 5 godina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track