SVEDOK OPISAO KAKO GA JE OVK PRITVORILA I ZLOSTAVLJALA: Bio je pritvoren pod nehumanim uslovima, čuo KRIKE u drugoj prostoriji
Foto: EPA, Profimedia

suđenje hašimu tačiju

SVEDOK OPISAO KAKO GA JE OVK PRITVORILA I ZLOSTAVLJALA: Bio je pritvoren pod nehumanim uslovima, čuo KRIKE u drugoj prostoriji

Politika -

Zaštićeni svedok optužbe opisao je danas pred sudom u Hagu kako ga je Oslobodilačka vojska Kosova uhapsila i zlostavljala u leto 1998. godine.

Iza zatvorenih vrata i pod šifrom 4501, svedok je iskaz o tome dao na suđenju tadašnjim vođama OVK, Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, prenosi Beta.

Oni su optuženi za ratne zločine nad Albancima koje je OVK proglasila za "kolaborante", i nad Srbima i Romima, u više od 40 pritvora OVK na KiM i u Albaniji, 1998-1999. godine.

Prema javnosti dostupnim dokumentima, svedok je izjavio da su pripadnici OVK u junu 1998. oteli njegovog rođaka i da su potom i njega uhapsili kada je otišao kod boraca te formacije da se raspita gde su mu odveli rođaka.

Svedok je naveo da je u lokalnoj bazi OVK bio pritvoren "pod nehumanim uslovima", da je ispitivan i maltretiran i da je iz susednih prostorija čuo krike drugih pritvorenika koje su borci OVK tukli i ispitivali.

Dodao je da su napadi OVK na njegovu porodicu nastavljeni i pošto je on oslobođen.

Iz spisa proizlazi da je svedoku srušena porodična kuća.

U vreme koje nije obuhvaćeno optužnicom, posle septembra 1999. godine, ubijen je brat tog svedoka.

U nekim izjavama tužiocima, svedok je za umešanost u taj zločin optužio Tačija i Krasnićija, ali su njihovi branioci u podnesku sudu odbacili tu tvrdnju kao neutemeljenu i špekulativnu.

Pre iskaza svedoka 4501, danas pre podne, Krasnićijevi branioci su unakrsno ispitivali bivšeg visokog starešinu OVK Bisljima Zirapija, koji svedoči već osam dana. Zirapi će nastaviti da odgovara na pitanja Krasnićijevih advokata u ponedeljak, 15. jula.

Kurir.rs/Beta/Prenosi: A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track