SLUČAJ POKUŠAJA UBISTVA VUČIĆA U POTOČARIMA Jovanov: BiH nije htela da istražuje dalje da se ne bi saznalo ko su nalogodavci
Foto: DIMITAR DILKOFF / AFP / Profimedia

kurir televizija

SLUČAJ POKUŠAJA UBISTVA VUČIĆA U POTOČARIMA Jovanov: BiH nije htela da istražuje dalje da se ne bi saznalo ko su nalogodavci

Politika -

Danas se navršilo tačno devet godina od pokušaja ubistva aktuelnog šefa države Aleksandra Vučića koji je 2015. godine kao premijer Srbije otišao u Potočare kako bi odao počast žrtvama Srebrenice. O tome ko stoji iza monstruoznog napada na tadašnjeg premijera Srbije ni dan danas nije obelodanjeno, niti je za pokušaj ubistva iko ikada odgovarao.

Atentat je pokušan u 12.50 časova, kada je masa okupljenih probila zaštitnu ogradu i krenula ka tadašnjem premijeru Vućiću i njegovoj pratnji. Ka delegaciji iz Beograda poletele su kamenice, flaše s vodom, cipele...Vučićevo obezbeđenje je ekspresno reagovalo za razliku od obezbeđenja skupa koje nije mrdnulo. Ni posle devet godina ne zna ko je hteo da ubije Aleksandra Vučića u Srebrenici. Napadači nisu identifikovani iako su nadzorne kamere sve snimile.

20:23

ŠOK TVRDNJE DRŽAVNOG SEKRETARA: Ovo dodatno POTVRĐUJE da možda baš ONI stoje iza POKUŠAJA ATENTATA na PREDSEDNIKA VUČIĆA

U emisiji "Usijanje" gosti su komentarisali ovaj incident i trenutne odnose u regionu.

Milenko Jovanov, predsednik poslaničke grupe "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane" u Narodnoj skupštini Srbije, naglasio je da je nemoguće da jedna država ne može da reši tako ozbiljan incident.

- Bosna i Hercegovina je imala sve potrebne resurse da identifikuje i privede odgovorne za napad na Vučića. Snimci sa kamera, izjave svedoka, sve je to bilo dostupno. Međutim, očigledno je da nisu hteli da istražuju dalje kako bi izbegli da se sazna ko su nalogodavci," rekao je Jovanov.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

On je dodao da je ovaj incident mrlja na obrazu Bosne i Hercegovine i da pokazuje nedostatak volje da se ispita i kazni počinioci.

- To je ružna slika za samu Bosnu i Hercegovinu, ali i znak da Srbija treba da gleda napred, u budućnost - zaključio je.

Perko Matović, predsednik Centra za nacionalnu politiku, osudio je današnje izjave predsedavajućeg predsedništva Bosne i Hercegovine, Denisa Bećirovića, kao opasne i ratnohuškačke.

- Bećirović je danas u Potočarima pozivao na sukobe i rat, što je apsolutno neprihvatljivo. Umesto da se pokloni žrtvama, on koristi tu priliku da širi mržnju i podstiče konflikte - rekao je Matović.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Matović je istakao da su ovakve izjave u skladu sa dugogodišnjim narativom bošnjačke elite koja želi da prikaže Srbiju i Srbe kao glavne krivce za sve sukobe na Balkanu.

- Oni su u svom narativu zasnovali postojanje na tome da su jedina žrtva rata, što je netačno i opasno - dodao je Matović.

Đorđe Todorov, državni sekretar u Ministarstvu za rad i zapošljavanje, osvrnuo se na činjenicu da niko do danas nije odgovarao za pokušaj atentata na Vučića.

- Bosna i Hercegovina je imala sve informacije i dokaze potrebne da identifikuje i privede odgovorne za napad. Međutim, slučaj je ostao neistražen, što samo dodatno potvrđuje da zvaničnici Bosne i Hercegovine možda stoje iza ovog incidenta - rekao je Todorov.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

On je naglasio da je ovaj incident pokazatelj kontinuiteta politike mržnje i netrpeljivosti prema Srbiji.

- Ako su zvaničnici Bosne i Hercegovine zaista želeli mir i saradnju, odmah bi rasvetlili ovaj slučaj - zaključio je Todorov.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track