"SAD I EU NEĆE DOZVOLITI NIKOME DA NARUŠI MIR U REGIONU ČIJI JE SRBIJA GARANT" Marko Matić: Velika stvar što je Marko Đurić ovde
Foto: Kurir televizija

KURIR TELEVIZIJA

"SAD I EU NEĆE DOZVOLITI NIKOME DA NARUŠI MIR U REGIONU ČIJI JE SRBIJA GARANT" Marko Matić: Velika stvar što je Marko Đurić ovde

Politika -

Nedelju na izmaku na globalnom planu obeležio je samit NATO u Vašingtonu. Povodom 75. gdišnjice od osnivanja alijanse, na trodnevnom zasedanju usvojeni su zaključci o nastavku pomoći Ukrajini, kao i podršci njenom članstvu u NATO.

Silvija Slamnig, specijalni izveštač, Vašington, NATO Samit
foto: Kurir

Novinarka Kurir televizije Silvija Slamnig izveštavala je sa ovog događaja, a među srpskom delegacijom bio je i Marko Matić, izvršni direktor Centra za odgovorne medije, koji je u grupi analitičara u Vašingtonu.

Silvija Slamnig
foto: Kurir televizija

Za gledaoce naše televizije dao je svoju ocenu najvažnijeg geopolitičkog događaja ovog leta.

- Bilo je očekivano da će Zapadni Balkan da se nađe u završnoj deklaraciji. Posebno je značajno na koji način se je našao, odnosno kroz pokušaj zemalja članica NATO da osnaže i daju podršku očuvanju mira i stabilnosti u regionu. Najveći promoter mira i stabilnosti jeste Srbija. Srbija je zemlja koja najviše raste na Balkanu, ima najveći interes da se očuvaju mir i stabilnost. Podjednako značajno uz tu poruku koju sam naveo, je da je ovo poruka svima koji bi želeli da naruše mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu. To neće biti dozvoljeno i neće imati podršku u ključnih zapadnih zemalja. Dakle, Srbija može da bude zadovoljna, Srbija je strateški partner na Balkanu, pre svega u očuvanju mira i stabilnosti i pre svega Srbija je, da kažemo, lokomotiva ekonomskog rasta čitavog regiona, što je osnovni interes zemalja EU, al i SAD kao predvodnice NATO - ocenio je Matić.

Ovo je prvi put da je Srbija učestvovala na samitu NATO-a, a prisutan je bio ministar spoljnih poslova Marko Đurić.

05:09

SAD I EU NEĆE DOZVOLITI NIKOME DA NARUŠI MIR U REGIONU ČIJI JE SRBIJA GARANT Marko Matić: Velika stvar što je Marko Đurić ovde

- Veoma je značajno što je ministar Đurić bio na samitu NATO. Ovo je prvi put da jedan srpski ministar učestvuje na ovakvom skupu jer ovo je bio skup najmoćnih zemalja sveta, najmoćnih lidera sveta i jako je važno da je za istim stolom sa njima sedeo srpski ministar spoljnih poslova koji je izneo naše interese i naše poglede pre svega na region u kome mi živimo ali i na neka globalna pitanja. Važno je da učestvujemo na ovakvim skupovima bez obzira na to što mi imamo još uvek neraščišćene odnose iz prošlosti sa NATO. Svi se sećamo '99. godine i agresije, ali prošlo je 25 godina od tada i moramo da gledamo budućnost. Naša geografija je takva da nas upućuje na pojačanu saradnju sa zapadnim zemljama i moramo da budemo svesni da ne postoji nijedan nacionalni interes Srbije koji može da se realizuje bez podrške Sjedinjenih Američkih Država. Zato je važno da je ministar Đurić bio ovde, da se njegov glas čuo, da on je imao priliku da razgovara nakratko i sa državnim sekretarom Blinkenom, imao je priliku da razgovara na bilateralnoj osnovi sa mnogim ministrima spoljnih poslova iz zemalja regiona, iz drugih zapadnih zemalja.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs/S.Slamnig

Bonus video:

01:39

LEPA UKRAJINKA ZVEZDA SAMITA U VAŠINGTONU! Ovde sam da podržim ulazak svoje zemlje u NATO, emigrirala sam kad je POČEO RAT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track