UŽIVO PREDSEDNIK VUČIĆ U EGIPTU: Izrazili smo želju da bude mir u svetu, mali broj zemalja sme to da kaže! OSEĆAMO SE KAO KOD KUĆE
Foto: Printscreen/Instagram

UŽIVO PREDSEDNIK VUČIĆ U EGIPTU: Izrazili smo želju da bude mir u svetu, mali broj zemalja sme to da kaže! OSEĆAMO SE KAO KOD KUĆE

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u dvodnevnoj poseti Egiptu.

14.01 - Sastanak sa generalnim sekretarom Arapske lige

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa generalnim sekretarom Arapske lige Ahmedom Abulom Geitom.

"Izuzetno dobar i sadržajan razgovor sa generalnim sekretarom Arapske lige Abulom Geitom o najvažnijim globalnim pitanjima, aktuelnom razvoju događaja na Bliskom istoku i dubokim i opsežnim promenama u međunarodnoj geopolitičkoj areni. Razgovarali smo i o mogućnostima za saradnju sa ovom uglednom organizacijom, koja svojom snagom i ozbiljnošću predstavlja izuzetno značajan faktor u međunarodnim odnosima", naveo je predsednik Vučić.

Arapska liga je regionalna organizacija arapskih zemalja severne Afrike, Roga Afrike i jugozapadne Azije. Osnovana je u Kairu 22. marta 1945. godine, i tada ju je činilo šest članova.

Danas Liga ima 22 člana, a glavni cilj organizacije je približavanje zemalja članica i koordinacija međusobne saradnje, čuvanje njihove nezavisnosti i suvereniteta, kao i razmatranje pitanja od opšteg interesa arapskih zemalja.

12.38 - Obraćanje Vučića: Osećamo se kao kod kuće

Predsednik Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa egipatskim kolegom, posle plenarnog sastanka dve delegacije, izjavio je da je Sporazum o slobodnoj trgovini od izuzetnog značaja.

“Brže ćemo da razvijamo naše trgovinske odnose, i odnose između naših industrija“, istakao je Vučić i ocenio da je to pre svega zahvaljujući predsedniku El Sisiju i njegovoj viziji savremenog sveta.

"Ugovor o slobodnoj trgovini verujem da je od izuzetnog značaja, potpisali smo ukupno 10.412 tarifnih linija za Srbiju, 6.075 tarifnih linija za Egipat. To znači da ćemo brže razvijati naše trgovinske odnose, i naših industrija i uveren sam da ćemo mnogo toga uspeti da postignemo više u odnosu na prethodni period".

"Želim da se zahvalim na izuzetnom gostoprimstvu. Osećamo se kao kod kuće. Veliko hvala što smo uspeli posle 2022. i uspostavljanja Deklaracije, potpisali važne dokumete".

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Pink tv

"Saglasaili smo se oko jedne stvari. Ja sam mislio da je to za normalne ljude uobičajeno. Obojica smo izrazili želju da bude mir u svetu. Nekad je to bilo glupo reći, a danas je retkost. Mali je broj zemalja koje smeju da pozovu na mir, a ne na poraz jedne od strana".

"Razgovarali smo o svim geopolitičkim pitanjima i svim vidovima saradnje, od poljoprivrede do vojno-tehničke saradnje. Brzo ćemo imati zajedničke vežbe srpske i egipatske armije, pre svega naših specijalnih jedinica. Verujemo da ćemo dovesti srpske investitore u Egipat, kao što su egipatski investitori dobrodošli u Srbiju".

Aleksandar Vučić, Egipat
foto: Printscreen/Instagram

"Na političkom planu Srbija i Egipat obavljaće stalne konsultacije i zastupati slične ili istovetne interese".

"Sinoć sam imao priliku da razgovaram sa egipatskim ministrom, imaću i danas i sutra mnogo sastanaka, a želim predsedniče Sisi da vam izrazim divljenje kako vodite zemlju, posebno imajući u vidu u kakvom ste okruženju. A vi toliko gradite u svojoj zemlji, gradite novi glavni grad, gradite čitav sever Egipta... Čestitam vam na tome. Imao sam priliku da učim od vas. Imam želju da se i moja Srbija tom brzinom razvija".

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Pink tv

"Neka živi prijateljstvo između Egipta i Srbije".

12.33 - Obraćanje El-Sisija: Ovo je vaš drugi dom

Predsednik Egipta Abdel Fataha el Sisi poručio je da će potpisani sporazumi još više ojačati već dobre odnose između Srbije i Egipta.

"Tokom današnjih sastanaka saglasili smo se o značaju jačanja oblasti saradnje u nauci, kroz sporazum o slobodnoj trgovini koji je danas potpisan i mnogi drugi dokumenti. To će ojačati ekonomsku i trgovinsku saradnju između Srbije i Egipta", rekao je Sisi.

Ukazao je i da će komiteti za ekonomsku i vojnu saradnju, dodatno ojačati veze, naročito kada je reč o investicijama, poljoprivredi, turizmu i informacionim i telekomunikacionim tehnologijama.

Ističe kao značajnu ulogu Srbije u jačenju saradnje i stabilnosti u regionu u kome se ona nalazi.

"I zaista podržavamo primenu inicijative Otvoreni Balkan. I želimo da se zemlje Zapadnog Balkana zbliže i da se ojača regionalna stabilnost", poručio je El Sisi.

"Ovo je vaš drugi dom", zaključio je El-Sisi.

12.03 - Potpisivanje bilateralnih dokumenata - prvo potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini

U toku je potpisivanje bilateralnih dokumenata, u prisustvu predsednika Vučića i El-Sisija.

Aleksandar Vučić, Egipat
foto: Printscreen/Instagram

Prvo je potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini, potom još 10 bilateranih dokumenata.

Sporazum o slobodnoj trgovini potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović i ministar za investicije i spoljnu trgovinu Egipta Hasan Al Hatib.

Aleksandar Vučić, Zlatibor Lončar
foto: screenshot Pink tv

Nakon dve godine pregovora, Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Egipta obuhvatiće više od 16.000 proizvoda koji će se izvoziti i uvoziti u Srbiji i Egipat.

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Pink tv
Zlatibor Lončar
foto: screenshot Pink tv

"Odnosi Srbije i Egipta krenule su uzlaznom putanjom nakon posete el-Sisija Beogradu. Danas se ta saradnja nastavlja posetom predsednika Vučića Egiptu", rečeno je uoči potpisivanja bilateralnih sporazuma.

Ministar Momirović o Sporazumu o slobodnoj trgovini

Ministar Momirović je ranije izjavio da će nakon ratifikovanja Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Egiptom biti ukinute carine za gotovo celu srpsku poljoprivredu.

"Čim Sporazum o slobodnoj trgovini bude ratifikovan biće ukinute carine od 40 odsto na svežu jabuku, kao i carine od 30 odsto na suvu šljivu i 20 odsto na smrznuto bobičasto voće. Carine na proizvode naše prehrambene industrije koje se sada kreću u rasponu od 20 do 60 odsto polako će krenuti da se smanjuju, dok će biti ukinute i carine na mineralnu vodu i bezalkoholno pivo koje su sada između 20 i 30 odsto", naveo je Momirović.

Istakao je da je to jedna velika šansa za poljoprivrednike i domaćine iz Srbije, ali i ogromna šansa za srpsku industriju keramike, farmaceutsku industriju i mnoge druge industrije.

SVI POTPISANI DOKUMENTI

Zajednički akcioni plan između Nadležno telo za investicije i slobodne zone GAFI - Arapska Republika Egipat i Razvojne Agencije Srbije (RAS) - Republika Srbija za 2024 -2025 potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović i ministar za investicije i spoljnu trgovinu Egipta Hasan Al Hatib.

Sporazum o saradnji između Grada Beograda i Grada Kaira potpisali su gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i ministar inostranih poslova i emigracije Egipta Badr Abdelati.

Sporazum o uspostavljanju saradnje između Grada Užica i Guvernije Asuana - Grada Asuana potpisali su gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević i ministar inostranih poslova i emigracije Egipta Badr Abdelati.

Sporazum o uspostavljanju saradnje između Grada Novog Pazara i Grada Damieta potpisali su gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i ministar inostranih poslova i emigracije Egipta Badr Abdelati.

Memorandum o razumevanju između Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije i Ministarstva rada Egipta u oblasti rada i zapošljavanja potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović i ministar inostranih poslova i emigracije Egipta Badr Abdelati.

Protokol o saradnji između Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar i Al- Azhar Univerziteta u Egiptu potpisali su ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar i ministar inostranih poslova i emigracije Egipta Badr Abdelati.

Memorandum o razumevanju između Ministarstva informisanja i telekomunikacija Srbije i Ministarstva komunikacija i informacionih tehnologija Egipta o saradnji u oblasti komunikacija i informacionih tehnologija potpisali su ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić i ministar komunikacija i informacionih tehnologija Arapske Republike Egipat Amr Talat.

Memorandum o razumevanju između Ministarstva kulture Srbije i Vrhovnog saveta za antikvitete Egipta za saradnju u oblasti antikviteta i muzeja potpisali su ministar Momirović i ministar turizma i antikviteta Egipta Šerif Fathi.

Memorandum o razumevanju između Uprave carina Ministarstva finansija Srbije i Carinske službe Egipta o saradnji u carinskim pitanjima potpisali su v.d. direktora Uprave carina Srbije Branko Radujko i ministar finansija Egipta Ahmed Kučuk.

11.25 - Počeo plenarni sastanak delegacija

U Predsedničkoj Palati u Kairu održava se plenarni sastanak delegacija - Srbije i Egipta, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Abdela Fataha el Sisija.

Sastanku prisustvuju ministri u Vladi Srbije, Tomislav Momirović, Aleksandar Martinović, Jelena Begović, Zlatibor Lončar i Dejan Ristić, kao i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Nakon toga, u prisustvu dvojice predsednika, biće održana ceremonija potpisivanja bilateralnih dokumenata, a predsednici će održati i zajedničku konferenciju.

11.22 - Predsednik Vučić se oglasio posle sastanka sa El-Sisijem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se na Instagramu posle sastanka sa predsednikom Egipta El-Sisijem.

"Sa prijateljem i uvaženim domaćinom predsednikom El-Sisijem o najvažnijim pitanjima odnosa između Srbije i Egipta, mogućnostima za širenje saradnje i konkretnim projektima na kojima ćemo sarađivati u predstojećem periodu. Razmenili smo mišljenja i o svim izazovima koji opterećuju današnji geopolitički kontekst, kao i o mestu i ulozi naših zemalja u novoj regionalnoj i globalnoj stvarnosti.

I Srbija i Egipat, svako u svom delu sveta, predstavljaju stubove mira, napretka i saradnje i garant stabilnosti, čime je naša odgovornost za njihovo očuvanje ogromna. Uveren sam da ćemo zajedno uspeti u tom teškom i časnom poduhvatu. Zato ćemo danas dodatno učvrstiti istorijske i tradicionalno odlične bilateralne i ekonomske odnose i otvoriti nove puteve saradnje na dobrobit naših naroda. Hvala Vam na izuzetnom gostoprimstvu, poštovani prijatelju El-Sisi"!

10.10 - Počeo sastanak dvojice predsednika

U toku je sastanak dvojice lidera u Predsedničkoj palati.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Instagram

10.00 - Svečani doček za predsednika Vučića

Predsednik Egipta Abdel Fatah El-Sisi upriličio je svečani doček predsedniku Vučiću u Predsedničkoj palati u Kairu, uz vojne počasti..

Ispred Predsedničke palate intonirana je himna Srbije.

1 / 8 Foto: screenshot Pink tv

Vučić će odvojeno razgovarati i sa premijerom Egipta Mostafom Madbulijem i predsednikom parlamenta Hanafijem Ali Gebelijem, posle čega će se obratiti na Egipatsko-srpskom poslovnom forumu.

On će se u Egiptu sastati i sa predsednikom Arapske lige Ahmedom Abul Geitom i sa poglavarom Кoptske pravoslavne crkve i patrijarhom aleksandrijskim Tavadrosom Drugim.

Posetu Egiptu Vučić je počeo sinoć, razgovorom o postojećim i budućim projektima sa ministrom za investicije i spoljnu trgovinu Hasanom Al Hatibom, koji ga je dočekao na aerodromu.

Bonus video:

04:47

JASNO JE DA JE NJOPASNIJEM KLANU VUČIĆ I DALJE META BROJ JEDAN Bjegović tvrdi: U zabludi su ako misle da su ga uplašili

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track