VIŠESTRUKA VAŽNOST VUČIĆEVE POSETE EGIPTU! Milivojević za Kurir: To je ključna zemlja arapskog sveta...
Foto: Kurir TV

VIŠESTRUKA VAŽNOST VUČIĆEVE POSETE EGIPTU! Milivojević za Kurir: To je ključna zemlja arapskog sveta...

Politika -

Brojni sporazumi koji su potpisani između Srbije i Egipta tokom posete predsednika Vučića toj zemlji od izuzetnog su značaja za našu državu, kako iz ekonomskog, tako i iz geostrateškog, bezbednosnog, političkog ugla, jasna je ocena stručnjaka. Kako ukazuju, najznačajniji je sporazum o spoljnoj trgovini, koji će doneti brojne benefite domaćoj privredi, pre svega poljoprivrednicima.

Naime, tokom posete srpske delegacije Egiptu predsednik Vučić imao je brojne sastanke, a dve strane potpisale su sporazume iz brojnih oblasti, između ostalog i sporazum o slobodnoj trgovini, kojim će se oko 16.000 proizvoda uvoziti i izvoziti bez carine.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević, ističući da je Egipat ključna zemlja arapskog sveta, ocenjuje da ova poseta predsednika Vučića ima višestruku važnost.

- Pre svega, ovo je važno po pitanju bilateralnih odnosa, što pokazuju sporazumi koji su potpisani, a posebno sporazum o slobodnoj trgovini koji ekonomsku saradnju dve zemlje podiže na najveći stepen, ali predstavlja i vraćanje Srbije na egipatsko tržište, gde smo nekada izvozili kola i traktore. Sada se otvara mogućnost za široku lepezu roba na tom tržištu. Takođe je interesantna i saradnja u vojnom delu, te je jasan stepen podizanja odnosa dve zemlje - navodi Milivojević za Kurir.

Kako dodaje, od izuzetnog je značaja vraćanje Srbije na prostor gde ima odranije dobre preporuke, još iz vremena Pokreta nesvrstanih.

- To je strateški važno u dugoročnom smislu jer ulazak u Egipat otvara prostor za ceo arapski svet, što se vidi i po susretima koje je predsednik Vučić imao tamo. Ovo je definitivno jačanje položaja Srbije u tom prostoru - ističe Milivojević.

Kurir.rs

Bonus video:

01:11

Aleksandar Vučić: 15 miliona pravoslavnih vernika u Egiptu žive u miru i slozi sa muslimanima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track