PREDSEDNIK VUČIĆ: Pred nama je važna nedelja - putujem u London! Ne želimo da ratujemo, za razliku od onih koji pljuju Srbiju
Foto: Zorana Jevtić

PREDSEDNIK VUČIĆ: Pred nama je važna nedelja - putujem u London! Ne želimo da ratujemo, za razliku od onih koji pljuju Srbiju

Politika -

Predsednik Aleksandar Vučić obratio se medijima nakon što je odlikovao žandarma Miloša Jevremovića.

Predsednik je istakao da je nedelja pred nama izuzetno važna, da će otputovati u London, gde će imati niz važnih sastanaka, a osvrnuo se i na kampanju koja se vodi iz Sarajeva, kao i na izjave Dragana Đilasa vezane za litijum.

"Putujem u London, po prvi put ću imati bilateralu sa novim holandskim premijerom, sa francuskim predsednikom. Očekujem još vaznih sastanaka ove nedelje, ali još ne mogu da vam potvrdim. Za najkasnije 10-ak dana očekujem početak proizvodnje u Kragujevcu, što je velika vest za svakog građanina. Pripremamo se za Evropsku političku zajednicu. Mnogo velikih i važnih vesti".

O kampanji iz Sarajeva:

"Očekivana kampanja, sve o čemu sam govorio, što sam opisao i napisao. Mogli ste da vidite istinitost svake tvrdnje dva sata nakon moje konferencije. Neće se to promeniti. Nemam problem sa tim da budem gromobran za sve vrste udara na našu zemlju. Inače, Srbije nema ni u jednoj presudi u genocidu u Srebrenici.Vi ste pomenuli izvesnog gospodina Bogdanovića. Trebalo bi da komentarišem jednog notornog narkomana. Sećate se kada sam bio u Londonu, doveli mi Sandulovića u publika, koji kaže kako je progonim najvećeg srpskog opozicionara".

Aleksandar Vučić
foto: Zorana Jevtić

"Tako vam rade strane službe, nađu najgori ološ. Ucenjuju - vi ćete da govorite to i to. Niko u svetu ne zna ko je taj. Važno je samo da izgovoriš nešto protiv Vučića".

"Ne želimo da ratujemo, za razliku od onih koji pljuju Srbiju i ratuju svakog dana. Neću da se pravdam zbog jedne normalne stvari".

O Đilasovim izjavama o litijumu:

"Vaš prvi na listi baš u gradu gde treba da se dogodi, baš u Loznici, prodao zemljište. Mislim da je ovo velika prilika za Srbiju. Mi hoćemo da obezbedimo veliki rast za Srbiju, za Loznicu. Kao što su nam i danas ljudi zahvalni za Beograd na vodi i druge projekte. Pokušaćemo da napravimo najbolje moguće stvari, ali što je za mene najvažnije da obezbedimo životnu sredinu. Mi verujemo da rudnik ne bi ugrozio ništa i nikoga, ali hoćemo da daobijemo garantije da životna sredina i ekologija budu sačuvani. Dve, tri, četiri godine do otvaranja rudnika svakog dana da proveravate. Hoćemo sa sačuvamo Srbiju, ali i da napravimo ogroman pomak. Ja nemam potrebu da vređam bilo koga".

Na pitanje novinara N1, posle atentata na Trampa, gde je granica između slobode izražavanja i ugrožavanja političkih lidera, uključujući i Vučića, predsednik Srbije je rekao:

"Mislim da jasna razlika postoji, a vi ste pravili grešku, nisam vas ni tužio ni progonio, samo ukazivao na to. Kada neko u programu vašem meni opsuje majku, ne možete da kažete da je to sloboda izražavanja. Nije normalno da kada neko kaže da bi mu decu tuširao uranijumom, da kažete da je taj ugrožen, zato što sam rekao da to nije lepo".

Aleksandar Vučić
foto: Zorana Jevtić

"Podsetiću vas na kampanju oko krvavih košulja zbog udarca koji je dobio Borko Stefanović. Mi osudili, počinioci uhapšeni. Govorili ste da nećete da živite u takvoj Srbiji? Hoćete u Evropi i Americi gde se dešavaju atentati?"

"Što se tiče mene, nikakve zakonske sankcije niste trpeli niti sam odbijao saradnju. Uvek vam odgovorim na pitanje. Vi svoj posao nastavite da radite. Moj vam je savet da, da biste imali više kredibiliteta, da imate malo uravnoteženiji pristup prema onima o kojima ne mislite najbolje".

"Što se tiče pitanja vezanih za sukobe unutar SNS, ja ne mogu da govorim o tome kao član stranke, mogu na forumuma stranke. Za mene je nedopustivo da se javno govori o porodičnim i stranačkim temama. Nikada nisam bio oduševljen onima koji misle da su mnogo važni da iznose takve stvari u javnosti. SNS je jedna velika porodica. Na današnji dan SNS samostalno je preko 51 posto, kao pojedinačna partija".

Bonus video:

00:49

Aleksandar Vučić: Miloš je oličenje vrlina koje očekujemo od svih koji nam čuvaju zemlju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track