BEŽANIJA: S Kosova i Metohije zbog Kurtija odlaze i Srbi i Albanci
Foto: AP

BEŽANIJA: S Kosova i Metohije zbog Kurtija odlaze i Srbi i Albanci

Politika -

Srbi svoja ognjišta napuštaju zbog nasilja i provokacija kojima su svakodnevno izloženi, a Albanci zbog loše ekonomske situacije, ocene su sagovornika Kurira

Provokacije, ali i napadi na Srbe i njihovu imovinu na Kosovu i Metohiji gotovo su svakodnevni. Išarani zidovi crkve i natpisi terorističke UČK Srbe su i tokom vikenda dočekali, i to u crkvi kod Lipljana, zbog čega nisu mogli na miru ni da prisustvuju liturgiji. Stalne tenzije koje izaziva Priština, kao i zapaljive i opasne poruke iz usta premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija sve više teraju Srbe na razmišljanje o pakovanju kofera. Međutim, sa KiM odlaze i Albanci koji od Kurtijeve politike, koja se isključivo svodi na huškanje i širenje mržnje, ne mogu da prežive i da se prehrane.

Naime, u Crkvi Svetih vrača Kozme i Damjana u Krajištu kod Lipljana, raseljeni Srbi koji su u subotu došli na liturgiju povodom hramovne slave zatekli su u selu zastave Albanije, OVK i crvenom farbom išarane zidove crkve. Dok je sveštenik služio liturgiju, iz obližnje kuće čula se glasna albanska muzika, kao i pesme u kojima se pominje jedan od vođa OVK Adam Jašari, a na zidovima crkve bilo je napisano "UČK" i "OVK" crvenom bojom, te okupljeni građani bez pratnje nisu smeli da uđu u crkveno dvorište.

Aljbin Kurti
foto: AP

Inače, samo od početka godine zabeleženo je ukupno 68 etnički motivisanih napada na Srbe i srpsku imovinu na teritoriji Kosova i Metohije. Zato ne čudi podatak da se samo u prošloj godini sa teritorije KiM iselilo čak 15 odsto Srba, o čemu je nedavno za Kurir pričao i Nemanja Zavišić iz Centra za društvenu stabilnost, koji je kao osnovni razlog naveo teror koji sprovodi Kurti sa, kako je naveo, svojim jurišnicima.

Međutim, ne zaostaju za njima puno ni Albanci koji u sve većem broju odlaze s KiM, o čemu govore i podaci prištinske agencije za statistiku koji ukazuju da se broj stanovnika na KiM smanjio za 210.000 u poslednje četiri godine, odnosno 2020. godine, kako se navodi, bilo je 1.798.186 stanovnika, a danas je 1.586.659 stanovnika.

Razlog više nego jasan

Kako za Kurir kaže bivši direktor KBC Kosovska Mitrovica Milan Ivanović, razlog za odlazak stanovništva je više nego jasan - Kurtijeva politika zasniva se isključivo na širenju mržnje prema Srbima dok se ni na kakav način ne bavi prosperitetom tzv. države Kosovo.

Milan Ivanović
foto: Beta Saša Đorđević

- Srbi ne odlaze zbog nezaposlenosti i zato što nemaju ekonomske uslove, već pre svega zbog pritisaka i albanskog nasilja, a Albanci odlaze zato što je njihova nazovidržava u rasulu, što nema nikakve ekonomije, proizvodnje, tu samo postoji trgovina, i to najviše kriminalna. Pritom su Albanci dobili viznu liberalizaciju i odlaze na zapad kod svojih mentora jer na zapadu nema dovoljno radne snage. Mi vidimo svakodnevno da ima mnogo novih lepih kuća, ali u njima ne gore svetla, vidi se da su prazne, jer Kurti ne razmišlja da jača ekonomiju i stvara bolje uslove za život i Albanaca, već mu je jedini adut etničko čišćenje Srba, i na toj antisrpskoj histeriji, nasilju i proterivanju Srba gradi svoj imidž i dobija poene u ostrašćenom albanskom telu. Taj krug nasilja sve je veći i dublji, a s druge strane nikakvu korist ne donosi Albancima koji takođe sve gore žive - kazao je Ivanović.

Nestabilan ambijent

Politički analitičar Dejan Miletić za Kurir kaže da je Kurti isključivim vođenjem antisrpske politike onemogućio normalan život svom stanovništvu.

Dejan Miletić
foto: Kurir Televizija

- Kurti je došao na vlast na talasu ekonomske aspiracije, obećavao je poboljšanje standarda i stabilnu atmosferu, a danas vidimo da čak deset puta više Albanaca u odnosu na Srbe ne želi svoju budućnost na Kosovu. Iako je stvorio mnoge probleme srpskom narodu i ponašao se nasilnički, te promovisao isključivo antisrpsko delovanje, postigao je to da sve što radi stvara nestabilan ambijent za život i rizičnu atmosferu, te da ni Albanci više ne vide svoju budućnost na Kosovu. Sve je jasnije da Kurtijev neuspeh nije samo u tome što nije uspeo da etablira Kosovo kao nezavisnu državu u međunarodnim institucijama, već pre svega u tome da je stvorio nemoguće uslove za život ne samo Srbima već i Albancima - naglasio je Miletić.

Incident na mostu

Albanac gađao flašom novinare

Na glavnom gradskom mostu na Ibru, koji razdvaja severni srpski i albanski južni deo Kosovske Mitrovice, u nedelju u 21 čas dogodio se incident kada je Albanac u vidno alkoholisanom stanju iz čista mira fizički nasrnuo i pivskom flašom gađao Biljanu Radomirović, novinarku Politike, i Zorana Vlaškovića, novinara Jedinstva, koji su bili na zadatku, prenosi Kosovo onlajn. Novinarka je zadobila lakše telesne povrede, u vidu posekotine na nozi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track