MANIJAKALNO VIKAO TOKOM IZRICANJA PRESUDE! Pripadnik terorističke OVK osuđen na 18 godina zatvora zbog mučenja zarobljenika
Foto: Profimedia

završen proces

MANIJAKALNO VIKAO TOKOM IZRICANJA PRESUDE! Pripadnik terorističke OVK osuđen na 18 godina zatvora zbog mučenja zarobljenika

Politika -

Specijalizovana veća Kosova u Hagu osudila su danas na 18 godina zatvora bivšeg pripadnika OVK Pjetra Šalju zbog zločina nad albanskim pritvorenicima u Kukešu, u Albaniji, u leto 1999. godine. Šalja je proglašen krivim po tri tačke optužnice koje su ga teretile za proizvoljno lišavanje slobode, mučenje i ubistvo pritvorenika, Albanaca sa KiM, u improvizovanom pritvoru OVK u fabrici metala u Kukešu, između 17. maja i 5. juna 1999. Ta krivična dela kvalifikovana su kao ratni zločin povezan sa unutrašnjim sukobom na KiM, prenosi Beta.

- Više, više - uzviknuo je Šalja pošto mu je sudija Mapi Feld Folja izrekla kaznu, a nastavio je da viče i pošto mu je sudija isključila mikrofon.

Šalja je osuđen da je lično i kao član zločinačkog udruženja učestvovao u proizvoljnom lišavanju slobode, mučenju "najmanje 18 pritvorenika" i ubistvu jednog od njih.

Svi su bili Albanaci koje je OVK proglasila za "kolaborante" sa srpskim vlastima, "izdajnike", "simpatizere Srba" ili da nisu podržavali OVK u dovoljnoj meri.

U pritvoru u Hagu, Šalja je od leta 2021. kada je bio uhapšen u Belgiji, čiji je državljanin.

Kurir.rs/Beta/Prenosi: A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track