KOLIKO JE ZNAČAJNA POSETA ŠOLCA SRBIJI? Miletić: Nadam se da će fokus biti na ekonomskom jačanju, a ne na političkim pritiscima
Foto: Printscreen/TV Pink

kurir televizija

KOLIKO JE ZNAČAJNA POSETA ŠOLCA SRBIJI? Miletić: Nadam se da će fokus biti na ekonomskom jačanju, a ne na političkim pritiscima

Politika -

Predsednik Aleksandar Vučić sinoć se vratio iz zvanične posete Londonu, gde je učestvovao na Samitu Evropske političke zajednice. Tokom posete susreo se sa predsednicima Ukrajine i Francuske, Volodimirom Zelenskim i Emanuelom Makronom, kao i sa britanskim premijerom Kirom Starmerom.

Predsednik Vučić je istakao važnost obnavljanja mira i stabilnosti u Evropi i ponovio da se do toga može doći samo kroz dijalog i politička rešenja. Vučić je najavio dolazak francuskog kolege Emanuela Makrona u Beograd krajem avgusta ili početkom septembra.

07:08

KOLIKO JE ZNAČAJNA POSETA ŠOLCA SRBIJI? Miletić: Nadam se da će fokus biti na ekonomskom jačanju, a ne na političkim pritiscima

Gosti jutarnjeg programa bili su prof. dr Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije, i Mihajlo Gajić, ekonomista, koji su govorili o poseti Nemačkog kancelara Olafa Šolca Srbiji i njenom značaju.

- Od ove aktuelne geopolitičke situacije koju analiziramo već mesecima, možemo očekivati da će poseta Nemačkog kancelara Olafa Šolca Srbiji biti značajna kako u političkom, tako i u ekonomskom smislu. Stalna tema je pitanje Kosova i Metohije, ali i put Srbije ka Evropskoj Uniji. Te teme je teško izbeći, posebno jer je Nemačka imala ulogu jastreba u političkom smislu prema našem regionu. S jedne strane imamo rastuću ekonomsku saradnju sa Nemačkom, a s druge strane političke pritiske. Sada je važno da se fokus vrati na ekonomiju i jačanje saradnje - rekao je Miletić.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Gajić se složio Miletićem.

- U ekonomskom smislu, poseta Olafa Šolca je veoma značajna, posebno zbog planiranog potpisivanja pisma o namerama i memoranduma o razumevanju. Ti dokumenti nisu pravno obavezujući, već su političke prirode i govore o budućoj saradnji u određenim oblastima. Evropska unija želi da smanji zavisnost od Kine u oblasti strateških sirovina i stvara nove lance snabdevanja. Srbija je bogata litijumom i drugim mineralima, što je čini važnim partnerom u ovoj oblasti. Osim rudarenja litijuma, očekujemo da će biti razgovora o investicijama u prerađivačku industriju, što bi dovelo do proizvodnje sa visokom dodatnom vrednošću, poput baterija i električnih automobila - istakao je Gajić.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Ekonomski interesi Nemačke u Srbiji su veliki. Preko 80.000 ljudi je zaposleno u nemačkim preduzećima u Srbiji, a taj broj raste. Srbija ima pojačan prag tolerancije prema ekonomskim pitanjima zbog tih interesa. Nadam se da će poseta Šolca biti posvećena jačanju ekonomske saradnje, jer to može doneti benefite za obe strane - naveo je Miletić.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Geopolitička situacija utiče na ekonomsku saradnju, ali je važno da se fokusiramo na konkretne korake koji mogu unaprediti našu privredu. Nemačka automobilska industrija već ima kooperante u Srbiji, a potpisivanje ovih dokumenata može dovesti do daljih investicija u proizvodne lance. To bi značilo ne samo rudarenje litijuma, već i proizvodnju baterija i električnih automobila, što bi imalo veliki uticaj na našu ekonomiju - zaključio je Gajić.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:32

DEPRIMIRAJUĆE JE OVO ŠTO ĆU VAM REĆI: Olaf Šolc na vest o smrti Alekseja Navaljnog

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track