PREMIJER VUČEVIĆ ISPRATIO ŠOLCA: Istorijska poseta! Osnov za srpski skok u budućnost (FOTO)
Foto: Printscreen/Instagram

kancelar napustio beograd

PREMIJER VUČEVIĆ ISPRATIO ŠOLCA: Istorijska poseta! Osnov za srpski skok u budućnost (FOTO)

Politika -

Nemački kancelar Olaf Šolc završio je posetu Srbiji posle učešća na Samitu o kritičnim sirovinama, a na aerodromu "Nikola Tesla" ispratio ga je premijer Miloš Vučević.

"Istorijska poseta Srbiji nemačkog kancelara Olafa Šolca, okončana je na aerodromu Nikola Tesla, sa kog sam ispratio našeg važnog gosta.

Ova poseta, potpisana dokumenta i razmenjena mišljenja na današnjim sastancima, osnov su za srpski skok u budućnost.

Prilike stvaraju hrabri. Zahvaljujući radu i sposobnostima predsednika Vučića, mi kao društvo imamo istorijsku šansu da napravimo veliki iskorak i dodatno razvijemo našu zemlju.

Budite uvereni, ovu istorijsku priliku nećemo propustiti", naveo je premijer Vučević na Instagramu.

Posle Samita, Šolc je na konferenciji za novinare rekao da su sporazumi koje su danas potpisali predstavnici Srbije, Evropske unije (EU), međunarodnih institucija i kompanija od neprocenjive vrednosti i da će doprineti smanjenju zavisnosti Evrope od drugih zemalja u oblasti održivih sirovina.

Šolc je kazao i da odluka predsednika Srbije Aleksandra Vučića da potpiše te sporazume "zahteva hrabrost" i da je doneta "u važnom trenutku", kao i da je projekat iskopavanja litijuma "Jadar" kompanije Rio Tinto "dobar za Srbiju" i da "donosi perpsektivu razvoja za celu zemlju, ali i za ceo region".

Nemački kancelar je izjavio i da je od predstavnika kompanije Rio Tinto dobio garancije da će prilikom realizacije projekta "Jadar" biti poštovani "najviši ekološki standardi".

Šolc je kasno sinoć doputovao u Beograd, a na aerodromu ga je dočekao Vučić. Oni su jutros razgovarali u četiri oka o političkim i ekonomskim temama, a potom su učestvovali na Samitu o kritičnim sirovinama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track