POTVRDA UGLEDA, UTICAJA I UVAŽAVANJA! Makronov dolazak u Beograd od izuzetnog političkog i ekonomskog značaja
Foto: Printscreen Instagram/buducnostsrbijeav

POTVRDA UGLEDA, UTICAJA I UVAŽAVANJA! Makronov dolazak u Beograd od izuzetnog političkog i ekonomskog značaja

Politika -

Predsednik Francuske Emanuel Makron dolazi u Beograd na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i to, kako je navedeno, najverovatnije krajem avgusta ili početkom septembra. Sagovornici Kurira ističu višestruki značaj te posete Srbiji, posebno u svetlu tek svršene posete nemačkog kancelara Olafa Šolca, i ocenjuju da će to imati brojne benefite za našu zemlju, i ekonomske, ali i političke i vojnobezbednosne.

Jačanje saradnje

Predsednik Vučić je u četvrtak, nakon susreta s predsednikom Francuske u Londonu na samitu Evropske političke zajednice, najavio Makronov dolazak u Srbiju krajem avgusta ili početkom septembra, ističući da će to biti velika i važna poseta za našu zemlju.

On je tada istakao da su on i francuski predsednik konstatovali da su mir i saradnja preduslovi za svaki dalji napredak, kao i da su razgovarali i o daljem jačanju bilateralne političke i ekonomske saradnje Srbije i Francuske. Dodao je i da je s Makronom razgovarao o svim pitanjima i budućnosti Srbije, kao i o ekonomskoj i vojnotehničkoj saradnji.

I Makron je nakon sastanka s predsednikom Srbije u Londonu poručio da će u narednim nedeljama ili mesecima posetiti Srbiju kako bi finalizovali "diskusije koje su predmet tehničkih, finansijskih i političkih pregovora između naših zemalja". On je odnose Pariza i Beograda okarakterisao kao čvrste, iskrene i strukturalne za obe zemlje i ceo region.

A kako je prethodno saopštila Jelisejska palata, Makron je u razgovoru s Vučićem ponovio podršku Francuske integraciji Srbije u EU i istakao značaj formiranja Zajednice srpskih opština na KiM.

Evropska budućnost

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost za Kurir ocenjuje da je Makronova poseta izuzetno važna iz više razloga.

Srđan Graovac
foto: Kurir TV

- Pre svega, to je potvrda ugleda i uticaja, kao i uvažavanja koje Srbija ima u geopolitičkoj areni, a dodatno imajući u vidu da će Makron biti drugi evropski lider u kratkom roku koji će nas posetiti. Takođe, ne treba zanemariti ni ekonomski aspekt te posete, a dodatnu važnost joj daje činjenica da je prethodno već Vučić bio kod Makrona u Francuskoj, gde su postignuti važni ekonomski i vojnobezbednosni dogovori i sada je važno da se oni dalje razrade i obe strane angažuju. Naravno, poseta je takođe važna i zbog naših evropskih integracija, jer bez odobrenja Francuske i Nemačke niko ne može biti član EU sutra, pa čak i kada se neka druga zemlja protivi, obe ove zemlje imaju i te kako autoritet da im stave do znanja da Srbija ima svoju evropsku budućnost - navodi Graovac.

Kako napominje, Makronov dolazak je sveukupno važan, pa i kad je reč o Kosovu.

- U tom kontekstu, ne možemo da očekujemo promenu stava, ali svakako više razumevanja za stav Srbije i da kroz razgovor s njima možda dođemo do toga da se smanji pritisak pod kojim se nalazimo - zaključio je Graovac.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević za Kurir ocenjuje da je najavljena poseta predsednika Francuske nastavak dobrih odnosa između dve zemlje u svakom pogledu.

Zoran Milivojević
foto: Kurir TV

- To je svakako potvrda dobrih odnosa, ali i pokazatelj da neće biti promene francuske politike bez obzira na njene unutrašnje promene, kao i potvrda linija na kojima su dosad oni bili. Takođe, Makron je najavio sporazum o avionima, što bi bila kruna posete i podizanje odnosa na nivou strateškog partnerstva. Sve u svemu, dve stvari su u prvom planu - jačanje našeg položaja i odnosa s važnim zemljama, evropskim silama i prijateljima i podrška našim evropskim integracijama. Istovremeno, obe posete bi trebalo da učine da se deblokira vakuum o pitanju evropskih integracija, ali su i jasan signal da EU vidi Srbiju kao važnog partnera - naglasio je Milivojević.

Dejan Vuk Stanković

Značajno u kontekstu francuskih investicija u Srbiji

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković za Kurir kaže da je najavljena poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Beogradu značajna politički jer je, kaže, Francuska važna zemlja u EU, koja je ključni ekonomski i politički partner Srbiji.

Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir televizija

- Značaj treba tražiti i u bilateralnim odnosima, posebno u kontekstu francuskih investicija u Srbiji - istakao je on.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track