Deklaracija sa Svesrpskog sabora ove nedelja naći će se pred narodnim poslanicima, koji se sutra vraćaju u skupštinske klupe. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će se obratiti u Skupštini Srbije kada se bude razmatrala ova deklaracija, a sagovornici Kurira ističu da je važno političko i kulturno jedinstvo srpskog naroda i navode da je svakako značajno usvajanje deklaracije.

Naime, u skupštinsku proceduru stavljen je Predlog odluke o usvajanju Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koji je Vlada Srbije podnela Narodnoj skupštini. Predlog odluke je u skupštinsku proceduru stigao 18. jula.

Skupštini se predlaže da usvoji Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koju je Svesrpski sabor srpskog naroda Republike Srbije i Republike Srpske proglasio u Beogradu 8. juna 2024. godine.

Očuvanje mira

Navedenim dokumentom je predviđeno i da će deklaracija, nakon usvajanja na Svesrpskom saboru, biti ponuđena na usvajanje Skupštini Srbije i Skupštini RS kako bi se obezbedila njena puna primena u Srbiji i RS.

U deklaraciji, između ostalog, piše da se uzima u obzir trajna opredeljenost za očuvanje mira, političke i ekonomske stabilnosti, samostalnosti i odlučivanju, integriteta Srbije i integriteta RS u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom, kao i vrednosti utkanih u temelje slobodarskog društva.

whatsapp-image-20240608-at-12.45.44-pm-2.jpg
Petar Aleksić 
foto: Petar Aleksić

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će se obratiti u Skupštini Srbije kada bude razmatrala deklaraciju sa Svesrpskog sabora.

- Drago mi je što ću biti u prilici da se već iduće sedmice obratim u parlamentu Srbije kada se bude razmatrala i usvajala deklaracija i da kažem na koji način mi, Srbi, gledamo na Srbiju kao svoje utočište, domovinu, da više volimo jaku Srbiju, jer znamo da je ona dovoljan garant da i nas može da brani - naveo je on nedavno i podsetio da je deklaracija sa Svesrpskog sabora odgovor na mnoga otvorena pitanja.

whatsapp-image-20240716-at-11.12.02-am.jpg
Zorana Jevtić 
foto: Zorana Jevtić

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić sazvala je, na zahtev 135 poslanika, prvo vanredno zasedanje Narodne skupštine za utorak, 23. jul, s početkom u 12 časova, na čijem je dnevnom redu ukupno 60 tačaka. Pred poslanicima su i predlozi odluke o usvajanju Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Jedinstvo

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković je u razgovoru za Kurir poručio da je važno političko i kulturno jedinstvo srpskog naroda u uslovima ekstremne ugroženosti, bilo na Kosovu, bilo u Republici Srpskoj.

- Posmatrajući istorijski kontekst, jedinstvo je imperativ, obaveza nad obavezama, teško da ima išta preče nego povezivanje Srbije i Srpske na nacionalnom nivou, što podrazumeva i političko i ekonomsko povezivanje, odbranu prava i svakog Srbina gde god živeo u regionu - naveo je on.

Profesor FPN Milan Petričković za Kurir ističe da je značajno usvajanje ove deklaracije jer će to imati određene implikacije.

353659.00-50-38-22.still003.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Posebno sada ovo što se zbiva u regionu Zapadnog Balkana, da se prosto istakne jedna vrsta nužnosti državnog, da ne kažem nacionalnog, jer mislim na sve narode i narodnosti koji žive na teritoriji Srbije, s obzirom na to da će da ima prosto određeni poziv na državni i nacionalni interes države Srbije - rekao je on i dodao da je vrlo bitno pozivanje na nacionalne interese države Srbije.

- U tom kontekstu je ta deklaracija jedna vrsta programa, ideje, poziva na nacionalno jedinstvo, gde mislim na sve narodnosti, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnosti, na one ljude koji žive na teritoriji Republike Srbije i doživljavaju je kao svoju, jer će tu biti poprilično tih turbulencija vezanih za stanje i krizu u regionu, mislim primarno na rešavanje pitanja Kosova i na celokupan pritisak i ishode koji će se u regionu događati, konkretno na rat Ukrajini - naveo je Petričković i dodao da će se preko Zapadnog Balkana prelamati najrazličitiji interesi.

Dvotrećinska većina

Narodna skupština Republike Srpske već usvojila

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je početkom jula dvotrećinskom većinom Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda i zaključke na ovaj dokument sa Svesrpskog sabora u Beogradu. Od 65 prisutnih poslanika, za usvajanje deklaracije glasala su 62 poslanika, protiv su bila tri, a nije bilo suzdržanih.

Kurir.rs