DIPLOMATSKA SNAGA: Nedavna poseta Šolca i najavljena poseta Makrona pokazatelj su rastuće uloge Srbije
Foto: Printscreen Instagram/Budućnost Srbije

analiza

DIPLOMATSKA SNAGA: Nedavna poseta Šolca i najavljena poseta Makrona pokazatelj su rastuće uloge Srbije

Politika -

Dolazak nemačkog kancelara Olafa Šolca u Beograd, ali i susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Londonu i Makronov najavljeni, skori dolazak u Srbiju, nedvosmisleno, prema oceni naših sagovornika, pokazuju diplomatsku snagu Srbije i njenu rastuću ulogu u evropskoj i svetskoj diplomatiji.

Nemački kancelar boravio je u Srbiji u petak i tom prilikom se sastao s predsednikom Vučićem. On je učestvovao i na samitu o kritičnim sirovinama, nakon koga je potpisan Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu Srbije i Evropske unije u oblasti održivih sirovina, lanaca vrednosti baterija i električnih vozila.

Šef države se dan ranije, u četvrtak, tokom boravka na Samitu Evropske političke zajednice (EPZ) u Londonu sastao sa Emanuelom Makronom, a najavljeno je da će francuski predsednik najverovatnije krajem avgusta ili početkom septembra doći u Beograd.

Unapređena pozicija

Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić za Kurir ukazuje na rastuću ulogu Srbije u evropskoj i svetskoj diplomatiji.

Dejan Miletić
foto: Kurir televizija

- Srbija neprestano napreduje i pokazuje da je spremna da polako sustiže najrazvijenije zemlje Evrope. Jasno je da i Nemačka i Francuska u Srbiji vide partnera, i to samo po sebi predstavlja važnu stavku - rekao je on i dodao da jačanje ekonomske saradnje stvara preduslove i za bolje razumevanje na političkom planu.

- Tako da ove posete govore koliki nivo značaja i Nemačka i Francuska pridaju Srbiji i njenoj ulozi u regionu. Ekonomski rast saradnje i rastući diplomatski značaj Srbije otvaraju mogućnost da pragmatičnom politikom, koja je ključna u međunarodnim odnosima, dođemo do približavanja naših interesa, naše istine i u regionu i time stvorimo uslove za dalje napredovanje - poručio je Miletić i istakao da nema nikakve dileme da smo mi lokomotiva Zapadnog Balkana, u ekonomskom i političkom smislu.

- Pozicija Srbije je u proteklih šest meseci znatno unapređena, izazovi s kojima se sretalo naše rukovodstvo ne samo da nisu oslabili Srbiju nego su je ojačali i pokazali da naša vojno neutralna pozicija i nezavisna politika koju vodimo nije nemoguća. Naprotiv, ona predstavlja odraz realne političke situacije i u našem regionu i u svetu - istakao je Miletić i dodao:

- Nema nikakve dileme da su ovi dolasci i ekonomski aranžmani, od strane Nemačke i Francuske, potvrda da pritisci prema Srbiji polako jenjavaju i da se stvara pozitivna atmosfera u kojoj pozicija Srbije ne da je prihvatljiva, nego će biti i podržana od strane glavnih zemalja EU, ali, rekao bih, i celog sveta. Mislim da će eventualne promene u Americi dodatno ojačati poziciju Srbije i srpskog naroda.

Važan partner

Rajko Petrović iz Instituta za Evropske studije, u razgovoru za Kurir ističe da ovi susreti znače mnogo jer su Francuska i Nemačka zemlje koje su tradicionalno prisutne u geopolitičkom i geostrateškom smislu na prostoru Balkana i čiji glas je presudno bitan za procese unutar EU i na evropskom kontinentu.

Rajko Petrović
foto: Kurir televizija

- Samo prisustvo našeg predsednika u Londonu je dokaz da zemlje Evrope, pre svih Zapadne Evrope, cene Srbiju kao važnog partnera. Čitav niz sastanaka koje je on imao tamo potvrđuju da je mnogima naša zemlja interesantna iz različitih razloga - naveo je on i dodao:

- Poseta Olafa Šolca nedvosmisleno govori o tome da su za Nemačku, ali i celu Evropsku Uniju, jer je Nemačka ekonomska lokomotiva EU, važni resursi koje Srbija poseduje. To su resursi kojih ima malo, uopšteno govoreći, a bez kojih se ne može zamisliti razvoj čovečanstva u budućnosti. S druge strane, nedvosmisleno smo čuli od francuskog predsednika da je za njih od presudnog značaja da se potpiše ugovor sa Srbijom o kupovini francuskih aviona tipa "rafal", što sve govori u prilog činjenici da se nisu ostvarile zlokobne teze onih koji su smatrali da zbog toga što Srbija ima saradnju s Kinom na polju ekonomije i zbog toga što nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji da će to Srbiju izolovati od Zapada.

On navodi da ovi susreti pokazuju da Srbija pravi jednu vrstu strateškog spoljnopolitičkog i ekonomskog zaokreta ka Zapadnoj Evropi.

- Šolc i Makron i mnogi drugi svetski zvaničnici ne dolaze ni u Zagreb, ni u Sarajevo, ni u Tiranu, već u Beograd. To govori o našoj diplomatskoj snazi - naveo je Petrović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić:

U Londonu sam imao razgovore sa 21 liderom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, gostujući na TV Prva, da je srećan što je uspostavio kontakte za nove investicije u Srbiji, a rekao je i da je tokom Samita Evropske političke zajednice u Londonu imao razgovore sa 21 liderom.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track