"REAKCIJE HRVATSKE I PRIŠTINE POKAZUJU KOLIKO JE LITIJUM VAŽAN!" Stručnjaci tvrde: EU će gledati na Srbiju kao na bitnog igrača
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir televizija

"REAKCIJE HRVATSKE I PRIŠTINE POKAZUJU KOLIKO JE LITIJUM VAŽAN!" Stručnjaci tvrde: EU će gledati na Srbiju kao na bitnog igrača

Politika -

Poseta nemačkog kancelara Olafa Šolca Beogradu, gde je prisustvovao Samitu o kritičnim sirovinama, i gde je potpisano više važnih dokumenata, još uvek se priča. Za vlast su ova poseta i dogovori istorijski, osnov za srpski skok u budućnost, a za deo opozicije kapitulacija.

O poseti nemačkog kancelara, ali i o potencijalnim koristima ekslopatacije litijuma, govorili su gosti jutarnjeg programa Kurir televizije prof. dr. Vladimir Marinković, osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, i Marko Blažić iz Centra za društvenu stabilnost.

- Ova poseta nemačkog kancelara, po mom mišljenju, jeste od istorijskog značaja. Jeste nešto što svakako može da promeni budućnost naše zemlje u svakom smislu. Prvenstveno u ekonomskom smislu, po pitanju ekonomskog razvoja naših potencijala, energetike, energetske bezbednosti i stabilnosti, kao i daljih evropskih integracija. Srbija zbog svojih prirodnih bogatstava postaje mnogo interesantnija i značajnija - rekao je Marinković.

Vladimir Marinković
foto: Kurir televizija

Marinković je istakao važnost prisustva visokih evropskih zvaničnika i predstavnika velikih kompanija kao što su Mercedes, KFV banka i Evropska banka za obnovu i razvoj.

- Srbija je prošle nedelje bila centar Evrope i događanja kada je u pitanju evropska politika i evropske ponude - dodao je Marinković.

Vladimir Marinković
foto: Kurir televizija

- Pojedini zapadni mediji pokušavaju da prikažu predsednika Vučića kao izolovanog lidera, dok zapravo dolazak Šolca pokazuje suprotno. Nije im drago što Srbija može da odoleva pritiscima i nastavlja da vodi samostalnu i nezavisnu politiku - dodao je.

Marinković je takođe naglasio važnost projekta Jadar i potencijalne koristi od eksploatacije litijuma.

- Ukoliko implementiramo projekat Jadar, Srbija bi mogla postati ključan deo evropske zelene tranzicije i e-mobilnosti. Ovo bi donelo ne samo ekonomski rast, već i tehnološki napredak, prilagodbu Četvrtoj industrijskoj revoluciji i ubrzanje evropskih integracija - otkrio je.

15:06

REAKCIJE HRVATSKE I PRIŠTINE POKAZUJU KOLIKO JE LITIJUM VAŽAN! Stručnjaci tvrde: EU će gledati na Srbiju kao na bitnog igrača

Blažić se potom dotakao reakcija u regionu po pitanju litijuma.

- Reakcije u regionu, naročito u Prištini i Hrvatskoj, pokazuju koliko je litijum važan. Litijum može doneti Srbiji geostrateški značaj za EU, što će se odraziti na naš politički položaj i odnose sa EU - istakao je.

Blažić je takođe istakao da su protesti protiv eksploatacije litijuma u protekle dve godine usporili razvoj, ali da sada postoji šansa za brzi napredak.

- Svi u regionu vide da Srbija uspešno grabi šansu da dobije geostratešku težinu u EU. To se odnosi i na političke procese, gde će Srbija imati blagonakloniji tretman - rekao je.

Marko Blažić
foto: Kurir televizija

- Srbija, sa svojim rezervama litijuma, može postati ključan partner za EU. To će nam doneti ne samo ekonomske benefite, već i političku stabilnost i podršku u procesu evrointegracija. EU će gledati na Srbiju kao na važnog igrača, što će pozitivno uticati na naš položaj u međunarodnim odnosima - rekao je Blažić.

Blažić je zaključio da će Srbija, ukoliko uspešno iskoristi svoje rezerve litijuma, imati značajnu političku i ekonomsku korist.

- Litijum je strateška sirovina 21. veka i naša šansa da postanemo ključan deo evropske budućnosti.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

04:58

ŠOLC JE BEZBRŽNO PRIMIO MAKRONA U HAMBURGU Novinar Vidić UŽIVO IZ MINHENA o debaklu na izborima: Njihova VLAST BLIŽI SE KRAJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track