EKONOMISTA MIHAJLO RABRENOVIĆ O VEOMA ZNAČAJNOM PROJEKTU: Proizvodnja Fijat Pande veliki je korak za srpsku ekonomiju
Foto: Kurir televizija

EKONOMISTA MIHAJLO RABRENOVIĆ O VEOMA ZNAČAJNOM PROJEKTU: Proizvodnja Fijat Pande veliki je korak za srpsku ekonomiju

Politika -

Ekonomista Mihajlo Rabrenović ocenio je za Kurir da je otvaranje proizvodnje Fijat Pande u Kragujevcu veliki korak za ekonomiju Srbije, a posebno za taj region.

- Ovaj projekat će omogućiti nova radna mesta i poboljšati životni standard u lokalnoj zajednici, dok će u isto vreme povećati privlačnost Srbije za strane investitore. Proizvodnja jednog od najpopularnijih modela automobila u Evropi, kao što je Fijat Panda, simbolizuje tehnološki napredak i efikasnost u proizvodnji. Ovaj projekat je takođe primer uspešne primene strategije "veži mali čamac za veliki brod", jer Srbija, kroz saradnju sa globalnim gigantom kao što je Fijat, razvija svoje kapacitete i jača lokalnu ekonomiju - ističe Rabrenović.

Aleksandar Vučić, Stellantis
foto: Zorana Jevtić

Ekonomski gledano, dodaje, proizvodnja Fijat Panda donosi brojne prednosti.

- Očekuje se povećanje BDP usled povećane industrijske aktivnosti i izvoza. Pored toga, razvoj automobilske industrije povući će za sobom i razvoj povezanih sektora kao što su proizvodnja delova, logistika i usluge, što će dodatno ojačati ekonomski sistem zemlje. Ovaj poduhvat će takođe poboljšati trgovinski bilans i priliv stranih investicija, što je od ključnog značaja za dugoročni ekonomski razvoj Srbije. Na kraju, početak proizvodnje Fijat Pande predstavlja važan korak za srpsku ekonomiju, pokazujući kako strateška saradnja sa globalnim kompanijama može dovesti do ekonomskog prosperiteta i tehnološkog napretka - naglasio je.

Bonus video:

08:49

CENA I EKOLOŠKE KARAKTERISTIKE NOVOG FIATA ČINE GA KONKURENTNIM NA SVETSKOM TRŽIŠTU: Stručnjaci analizirali značaj ovog projekta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track