ZAPLET! Pobeda Trampa za Srbiju donosi drugačiju saradnju i originalnija rešenja, a uz Kamalu Haris sledi status kvo
Foto: AP/Evan Vucci, EPA/Erik S Lesser, Shutterstock

velika analiza kurira

ZAPLET! Pobeda Trampa za Srbiju donosi drugačiju saradnju i originalnija rešenja, a uz Kamalu Haris sledi status kvo

Politika -

Posle povlačenja aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena iz izborne trke, kampanja za američke izbore postaje sve dinamičnija, a krajnji ishod još neizvesniji. Iako se spoljna politika velike sile kakva je Amerika ne menja promenom predsednika, ceo svet sa ogromnom pažnjom prati ovaj politički događaj u kojem snage odmeravaju republikanac Donald Tramp i najizvesniji novi kandidat demokrata Kamala Haris.

Dobre veze

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da naša zemlje s pažnjom prati američku izbornu trku i da je cilj da pokušamo da imamo najbliže kontakte i najbliže odnose s ljudima iz okruženja Trampa, ali da imamo odnose i s ljudima iz okruženja Kamale Haris. Kako je naglasio, nama je u Americi "potrebna adresa koja će da razume srpski narod i srpske interese".

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen RTS

- Bio to Tramp ili neko drugi, apsolutno je nebitno. Potrebno je da u SAD shvate koliko je nama važno da srpski narod opstane na Balkanu - izjavio je Vučić za Pink.

Novinar i politički komentator Milovan Jovanović kaže za Kurir da je za Srbiju važno da ima najbolje moguće odnose sa SAD.

Milovan Jovanović
foto: Kurir televizija

- Velike sile teško menjaju svoju politiku. Ko god da pobedi, ne treba očekivati da će doći do velikih promena kad smo mi u pitanju. Predsednik Vučić je ostvario odličnu komunikaciju i saradnju i sa Obaminom administracijom i s Trampovom i s Bajdenovom. Srbija treba da teži da se učvrsti kao strateški najvažnija zemlja na Zapadnom Balkanu - objašnjava naš sagovornik.

Ankete

Predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković ocenjuje za Kurir da bi pobeda demokratskog kandidata za Srbiju značila status kvo.

Nenad Vuković
foto: Kurir televizija

- S pobedom republikanaca mogli bismo da očekujemo drugu vrstu saradnje i originalnija rešenja, a pobeda Kamale Haris bi praktično značila status kvo. Kad govorimo o Srbiji i ovim izborima, treba uvek imati u vidu da se američka politika ne formira iz jednog centra i ne menja se lako. Po prirodi stvari, radili smo sa administracijom demokrata koja je vladajuća, a sa druge strane zadržali smo odlične odnose s visokopozicioniranim Trampovim ljudima, poput Kušnera i Grenela. Postoje Srbi u Americi koji pružaju podršku Trampu, kao što ima Srba koji podržavaju Demokratsku stranku - kaže Vuković.

On podseća da ankete trenutno daju prednost republikancima, otprilike 60:40.

- Dešava se nešto što se nije dešavalo ranije a to je da sada brojni svetski lideri na ovaj ili onaj način komuniciraju s kandidatom za predsednika, u ovom slučaju Trampom, i na određeni način anticipiraju ishod budućih izbora. Tramp je imenovao američkog senatora Džeja Dija Vensa za svog potpredsednika, što je dobar potez, koji ga još više približava uspehu. Vens je već napao Kamalu Haris, za koju je rekao da je sve vreme bila svedok Bajdenove nesposobnosti - napominje Vuković.

Presedan u izbornoj trci

Kamali 100 dana da se suprotstavi Trampu

Govoreći o povlačenju Bajdena, Milovan Jovanović kaže za Kurir da je Demokratska stranka uništavala sopstvenog predsednika i pretpostavljenog kandidata koga su izabrali birači.

Džozef Bajden
foto: Printscreen/Twitter

- Mediji su bili saučesnici u satanizaciji Bajdena s konstantnim izveštavanjem o njegovom zdravlju, sposobnostima, godinama, zatim borbi kod demokrata, izveštavajući i kritikujući sve i svašta, a u velikoj meri umanjujući postupke, ponašanje i nastupe Trampa. Ispalo je da je Tramp nekakav svetac i mladić, a ne neko ko je pozivao na pobunu i upad na Kapitol ne priznajući izborni poraz. Tramp je prvi američki predsednik u istoriji koji je osuđen za krivično delo. Povlačenje Bajdena je istorijski presedan, jer se niko nije ovako kasno povukao. Bajdenova odluka je hrabra i teška, on je interes partije stavio iznad svog ličnog. Harisova mora brzo da ujedini Demokratsku stranku, da eliminiše sve potencijalne izazivače i da izabere kandidata za potpredsednika. Pod pretpostavkom da Kamala Haris obezbedi nominaciju, imaće manje od 100 dana da se suprotstavi Trampu. Tramp je veliki favorit, a pritom žena nikad nije bila predsednik SAD - objašnjava Jovanović.

štampano izdanje 24.7.2024.
foto: Kurir

Bonus video:

04:10

DONALD TRAMP JE DŽON VEJN OVOG DOBA, PREDNOST JE OGROMNA! Eksperti: Postoji način da se trka izjednači? Mišel Obama je KLJUČNA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track