BURNO U SKUPŠTINI SRBIJE Ministar Goran Vesić otkrio: Ćutin kum Miša Ćuskija POSEKAO 461 STABLO da bi izgradio luksuzni kompleks!
Foto: BETAPHOTO/Narodna skupstina Republike Srbije/Pedja Vuckovic

neprimereno

BURNO U SKUPŠTINI SRBIJE Ministar Goran Vesić otkrio: Ćutin kum Miša Ćuskija POSEKAO 461 STABLO da bi izgradio luksuzni kompleks!

Politika -

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su u 10 časova raspravu o 60 zakonskih predloga, među kojima je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Poslanici Skupštine Srbije današnju raspravu završili su oko 18 časova, a sednicu nastavljaju u četvrtak u 10.

Milenko Jovanov o Aleksandru Jovanoviću Ćuti: Buzundžija i rent a poslanik, još cenovnik da okači oko vrata

Milenko Jovanov
foto: Printskrin

Reagujući na nepristojno ponašanje poslanika Aleksandra Ćute Jovanovića, koji je po običaju vikao i vređao tokom današnje sednice Narodne skupštine, šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija sutra“ Milenko Jovanov rekao je da su narodni poslanici i javnost Srbije, zahvaljujući ministru Goranu Vesiću, saznali nekoliko važnih stvari o Jovanoviću Ćuti i videli da on ne radi ništa za džabe.

- On je jedan rent a poslanik, još samo cenovnik da okači oko vrata i da svako zna da može da ga iznajmi za ono što mu treba - poručio je Jovanov i objasnio način na koji Jovanović funkcioniše:

- Kada Ćutin kum seče stabla, to je u redu, to je plaćeno, to može. Kada treba da se brane Nedeljice, dobije pet ari njive i onda brani Nedeljice. Kad treba reka u cev, može i to – predsedniče, imamo drugar i ja sjajan projekat, hajde nam pogurajte - kad je zaskočio predsednika Vučića, a kad projekat ne prođe, onda je protiv toga da se trpaju reke u cev. Tamo gde on ima koristi, tamo će da preti hapšenjima, da legne na prugu (molim ga da to ne radi), jer čovek ima cenu za svaku akciju koju vodi. I nije on nikakav gerilac, ni ekološki aktivista, on je jedan čovek na iznajmljivanje, koga neko ko želi da zaštiti neki svoj interes mimo zakona, angažuje da halabuče ne bi li skrenuo pažnju javnosti na svoj problem. Ćuta je najobičniji buzundžija, samo što ovo nije Boj na Kosovu. U redu je to što ga je Đilas doveo ovde da bude buzundžija, ali mora da prestane da preti ljudima i da počne da se ponaša koliko može civilizovano“.

Na kraju replike, Jovanov je Ćutu upitao gde mu se nalaze pare sa računa stranke?

- Ljudi te napuštaju zato što si skinuo pare sa računa stranke. I to si uradio, a ovamo glumiš neku poštenjačinu. Država ti prebacuje pare, a pare završavaju u tvojim džepovima, ne za stranku, nego za tebe lično. Da li smeš da odeš u Pirot, gde ti je narodna poslanica iz Pirota i zašto je otišla od tebe - upitao je Jovanov, kojeg je Ćuta tokom ove replike sve vreme najbrutalnije psovao.

Ministar Goran Vesić: Jovanovićevi dvostruki aršini - borac za životnu sredinu čiji kum gradi na zelenim površinama

Goran Vesić
foto: Printskrin Instagram

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da se poslanik opozicije Aleksandar Jovanović predstavlja kao borac za zaštitu životne sredine, a da je zapravo reč o osobi koja ima dvostruke aršine i čiji je kum, investitor Miroslav Kovačević sagradio kompleks park Šumice na mestu gde je bilo zelenilo.

- Mi ovde trpimo torturu jednog poslanika (Jovanovića) koji dobacuje, vređa, psuje, maltretira sve ljude i iznosi laži - rekao je Vesić na sednici parlamenta i izneo podatke koji, kako kaže, pokazuju beščasće poslanika Jovanovića i da on ima dvostruke aršine.

Naveo je da se od Jovanovića moglo čuti kako se bori za zaštitu životne sredine i da je beskompromisan borac za zaštitu životne sredine koji će da blokira puteve, sve dok se ne pomene zgrada - ekskluzivni kompleks parka Šumice.

S tim u vezi,Vesić je pokazao fotografiju na kojoj je kum poslanika Jovanovića, investitor Miroslav Kovačević za koga kaže da je sagradio kompleks park Šumice na mestu gde je bilo zelenilo.

- Investitor Miroslav Kovačević, koga inače zovu Miša Ćuskija, sagradio je ekskluzivni kompleks park Šumice, pored samog parka, i sve bi to bilo u redu, dobio je građevinasku dozvolu, da pre izgradnje ovog kompleksa na tom mestu nije bilo zelenilo i šuma - rekao je Vesić.

Naveo je da je Miroslav Kovačević, za koga kaže da je kum i finansijer poslanika Jovanovića, posekao 461 stablo.

- Da li ste mogli da čujete da je bilo protesta kada se gradio park Šumice? Da li ste mogli da čujete da se neko oko toga bunio? Naravno da ne. Znači, ono što može kum, ne mogu drugi - rekao je Vesić i dodao da su to dvostruki aršini, te da su svi podaci koje je izneo javni.

Vesić je rekao da su u blizini mesta gde je bilo 461 stablo Osma beogradska gimnazija i muzička škola “Petar Konjović”.

- Oteli su deci 461 stablo, posekli i to može kada je kum gospodina Jovanovića u pitanju, onda se niko ne buni, a ne može kada je neko drugi u pitanju. Ja mislim da nije normalno da to bilo ko radi, ali tako izgleda kada u politici jedan aršin važi za kuma, a drugi za druge i ovo samo pokazuje da Aleksandar Jovanović ima dvostruke aršine i koliko vrede njegove reči - ne vrede ništa - zaključio je Vesić.

Ćuta: Biće vatre, ja vam to obećavam

Aleksandar Jovanović
foto: Printskrin

Aleksandar Jovanović Ćuta je u istom stilu nastavio i kasnije tokom sednice Skupštine Srbije.

- Što se tiče litijuma, dobro razmislite, imate još vremena da se predomislite. Čeka vas opšta pobuna, vidim da vam je frka. Dići će se pola Srbije. Ako nešto može da ujedini opoziciju i narod, to su osnovni elementi - voda, vazduh i zemlja, a budete li nastavili ovo što radite biće i ovaj četvrti - vatra. Biće vatre, ja vam to obećavam - rekao je Ćuta.

Ministar Ivica Dačić: Treba da se bavimo projektom Jadar na ekspertskom, a ne političkom nivou

Skupština Srbije, Ivica Dačić
foto: Marko Karović

Ivica Dačić, ministar policije i lider Socijalističke partije Srbije, poručio je poslanicima da bi o projektu Jadar i eksploataciji litijuma trebalo da se bave na ekspertskom, a ne političkom nivou.

On je upitao Radomira Lazovića zašto nije mogao od njega pošto se, kako je rekao, Lazović predstavlja kao ekološki aktivista od 2010. godine, ništa da čuje do 2020. godine o projektu Jadar.

- Lazović kaže sam da je ekološki aktivista od 2010. godine, tako piše. Ja ga ne čuh do 2020. da je bilo šta rekao o Rio Tintu, o litijumu, jadaritu, o kriptonitu, o supermenu, o Loznici. Pa šta ste deset godina radili u ekologiji - poručio je član Vlade Srbije.

Dačić je istakao da nikom nije pretio da će biti uhapšen ako demonstrira.

- Samo sam rekao da sam u vaše vreme, u vreme Borisa Tadića, čuo da blokada puteva i pruga nije dozvoljena - rekao je on tokom rasprave u Skupštini Srbije, ali da ni tada nije bilo takve intervencije.

On je naveo da bi neko možda voleo da dođe do sukoba ali policija "neće nasesti na to", napominjući da je policija narodna.

Novi haos Aleksandra Jovanovića Ćute

Aleksandar Jovanović Ćuta
foto: Printskrin

Prethodno je predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izrekla opomenu Aleksandru Jovanoviću Ćuti.

Naime, tokom obraćanja premijera Miloša Vučevića, šef poslaničke grupe Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta je dobacivao iz poslaničke klupe govoreći da će premijeru da "izvuče uši".

Aleksandar Jovanović Ćuta
foto: Printskrin

- Izričem opomenu Aleksandru Jovanoviću. Dok je predsednik Vlade govorio, on je pretio, obećavao da će mu izvući uši! To je taj nivo diskusije, kako on predstavlja građane. Izričem opomenu i molim vas od srca da poštujete građane, ovaj Dom, i sve narodne poslanike bez izuzeka, bilo da su vlast ili opozicija. Pitam vas, gospodine Jovanoviću, ako bi mogli da zamislite kako bi ovaj Dom izgledao, ako bi se slučajno svaki narodni poslanik ponašao onako kako se vi ponašate - navela je Brnabićeva.

Aleksandar Jovanović Ćuta
foto: Printskrin

Aleksandar Jovanović Ćuta je zatim krenuo ka govornici, ka mestu predsednice Skupštine Ane Brnabić, a ona ga je zamolila da to ne radi. Jovanović joj je prišao mlatarajući fotografijom i galameći po skupštinskoj sali.

- Kumim vas, nisam dala dozvolu da priđete - rekla je Brnabićeva.

Jovanović joj je na to odgovorio: "Baš me briga".

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević: Deklaracija osnov za opstanak srpskog naroda, sklonite stranačke uniforme

Miloš Vučević
foto: Printskrin

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević pozvao je i danas, tokom zasedanja Skupštine Srbije, narodne poslanike da bez obzira na stranačku pripadnost prihvate Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, jer je ona, kako je naveo, osnov dalje političke borbe za opstanak srpskog naroda na ovim prostorima i tešku borbu za Kosovo i Metohiju.

- Sklonite se iz stranačkih uniformi. Razmišljajte o odgovornosti prema srpskom narodu, građanima Srbije i prema našoj otadžbini Srbiji - rekao je on.

Istakao je da Deklaracija nije nikakav pamflet i fikcija, nego prava nacionalna deklaracija i da ga brine kada neki deklaraciju, koja se bavi ozbiljnim temama, u ozbiljnim vremenima, nazivaju nacionalističkim pamfletom.

- Brine me kada pričate o tome da je ona fikcija i da je to jeftina demagogija - rekao je on odgovrajući poslanicima opozicije koji su kritikovali taj dokument.

Prema njegovim rečima, Deklaracija ne rešava sva pitanja i sve ove probleme, ali donosi političku podlogu i, pre svega, institucionalni pristup kako mora da se vodi politika države.

- Ja sam vas molio, pozivao, apelovao prema narodnim poslanicima da ovo nije stranačka deklaracija, nego da treba da bude narodna, nacionalna deklaracija. A vi pričate da ćete vi da napravite sopstvenu deklaraciju. Pa to je nešto što samo ide na ruku onima koji ne žele dobro našoj državi, da se delimo po pitanjima po kojima ne bismo smeli da se delimo - ukazao je predsednik Vlade Srbije.

Poslanicima koji su kritikovali projekat Jadar rekao je da svojim nastupima obmanjuju javnost i da bi i oni kopali litijum.

- Vi, jer ste dovodili taj isti Rio Tinto. I tad se niste protivili - istakao je on odgovrajući poslanicima opozicije na kritike.

Milenko Jovanov: "Ekspert" Lazović ne ume da pokaže litijum u periodnom sistemu elemenata

Milenko Jovanov
foto: Printskrin

Na početku drugog dana sednice Narodne skupštine, na izlaganje narodnog poslanika Radomira Lazovića reagovao je šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić - Srbija sutra“ Milenko Jovanov i istakao ključnu rečenicu iz Lazovićevog obraćanja: nije problem litijum, nego je problem vlast.

- Ova vlast je nesposobna, ne ume da organizuje eksploataciju litijuma i zato treba da bude njegova vlast koja će biti sposobna da organizuje eksploataciju litijuma. Ali će eksploatacije litijuma, kao što čujete, dragi građani, biti. Lazović ni u jednom trenutku nije rekao da toga neće biti - istakao je on.

Jovanov je nagasio da su Lazović i ljudi oko njega bili protiv izgradnje puteva, pruga, brzih saobraćajnica, da se Lazović tukao sa policijom na nasipima, ometao izgradnju mosta u Novom Sadu i, najzad, bio žestoko protiv izgradnje hrama Srpske pravoslavne crkve u Novom Sadu posvećene velikomučenicima stradalim u Novosadskoj raciji.

- Dakle, oni su protiv svega, pa su i protiv litijuma. Lazović toliko zna o čemu govori da mu sada date periodni sistem elemenata, ne bi znao gde da traži litijum, ali zato misli da zna sve o svemu. To je čovek koji 24 godine studira, koji nije uspeo da završi ni ono što je upisao, ali je zato ekspert za sve, ekspert opšte prakse - rekao je Jovanov.

On se dalje zapitao da li je moguće da ekološko zagađenje zahvati samo deo populacije?

- Da li je moguće da otrovna voda i otrovan vazduh truju samo one koji su protiv vlasti? Ili će trovati i našu decu? Ako će trovati sve, a složićete se da će trovati sve, pa nismo valjda nenormalni da trujemo i svoju i njihovu decu, i sebe, i celu zemlju!? Prema tome, sve što pričaju je brutalna laž. To je samo pokušaj da se ponovo okupe oko neke teme, kao što su se okupili oko ubijene dece prošle godine. I da ponovim: neće biti eksploatacije litijuma ako bude bilo zagađenja životne sredine - zaključio je Jovanov.

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin poručio Ponošu: U redu, ja sam civil, ja sam najgori, a što ti generale nisi bio u Kninu 1995. godine, gde si bio da braniš Srbe?

Skupština Srbije
foto: BETAPHOTO/Narodna skupstina Republike Srbije/Pedja Vuckovic

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin pozvao je Zdravka Ponoša da konačno odgovori da li je za ulazak Srbije u NATO pakt i da li su navodi američkih diplomata o njemu u Vikiliksu tačni.

- A, zašto ne kažete da li ste za ulazak Srbije u NATO pakt ? Nije stvar da li ja verujem američkim izvorima nego da li ste radili baš to što američki izvori kažu. Ja znam da vas beskrajno srećnim čini travnjak američke ambasade, ali dajte više recite jeste li za Srbiju u NATO, recite ja ne priznajem Kosovo, recite da nije istina ono što Amerikanci kažu za vas u Vikiliksu - poručio je Vulin.

On je kazao da je Zdravko Ponoš bio načelnik Generalštaba koji nema ni dana iskustva u ratu, te da je za vreme građanskog rata u SFRJ umesto u ratu bio na usavršavanju u Beogradu i Londonu.

- U redu, ja sam civil, ja sam najgori, ja nisam ni morao da služim vojsku, ali vi gospodine generale ste morali da provedete čitav vaš vojni rok u ratu, vi gospodine generale niste morali da doktorirate u Beogradu iz Knina, nego ste trebali da budete u Kninu. Kako vi objašnjavate što ste nosili uniformu, a niste proveli niti jednu godinu u ratu. Gde je vama ratno iskustvo, što niste bili od 1991. godine do 1999. godine? Što niste ratovali generale, vama je to bila dužnost, mi smo vas za to školovali, niste ratovali. Od 1991. do 1999. godine bili ste dužni da ratujete, niste ratovali, bili ste dužni da štitite srpski narod, niste to učinili - poručio je Vulin.

Potpredsednik Vlade je istakao da brojevi najbolje govore kako je Ponoš za dve godine uništio srpsku vojsku po nalogu stranaca.

- 2006. godine vi zatičete 700 tenkova, 90 helikoptera, 850 oklopnih transportera i drugih oklopnih vozila, 140.000 komada pešadijskog naoružanja, 1.800 komada artiljerijsko-raketnog oruđa za PVO, kada vas 2008. godine oteraju vaši, Šutanovac i drugi, ostavili ste 220 tenkova, 45 helikoptera, 500 oklopnih transportera, 70.000 komada pešadijskog naoružanja, 290 komada artiljerijsko-raketnog oruđa. Za dve godine uništili ste više oružja i oruđa nego što je NATO pakt uspeo da uništi u bombardovanju. Recite konačno da li ste za Srbiju u NATO, a ne treba da vam govorim koliko ste se žalili u kovid bolnici da vi kao general morate da imate poseban apartman, da nećete da sa ostalim građanima budete u kovid bolnici - poručio je Vulin u Skupštini Srbije.

Lazović: Neophodna posebna sednica o litijumu

Radomir Lazović
foto: Printskrin

Šef poslaničke grupe Zeleno-levog fronta Radomir Lazović je rekao da će ta stranka pripremiti svoju deklaraciju o ugroženim interesima građana koja će se, kako je rekao, baviti pre svega socijalno-ekonomskim pravima ljudi, da žive u dostojanstvenom društvu koje im ne truje vazduh, gde voda i zemljište nisu zagađeni.

Lazović je naveo da je neophodna posebna skupštinska sednica o litijumu.

Ćuta pravio nered, Brnabićeva ga opomenula

Skupština Srbije
foto: BETAPHOTO/Narodna skupstina Republike Srbije/Pedja Vuckovic

Narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta jutros se ponovo nedolično ponašao na sednici Skupštine Srbije.

Predsednica parlamenta Ana Brnabić ga je upozorila i poručila mu da se ponaša civilizovano.

- Pokušajte da se uzdržite i da se ponašate, ovo je Narodna skupština Srbije, a ne kafana. U kafani niste. Dajte sve od sebe da se ponašate civilizovano, kao i svi ostali narodni poslanici. Zamislite kako bi ovaj Dom izgledao da se svi narodni poslanici ponašaju kao Vi. Nemojte da dajte sebi više prava nego što imaju ostali narodni poslanici - navela je Brnabićeva.

Jovanović joj je dobacio da ga "smara."

- Ako vas ovo smara Vi idite u kafanu gde želite da budete, ali nemojte nas da mučite - rekla je Brnabić.

Ministar Siniša Mali: 14 zakona za sprovođenje projekata koji će poboljšati kvalitet života građana

Siniša Mali, potpredsednik Vlade i ministar finansija, oglasio se jutros na svom nalogu na društvenoj mreži Instagram.

- Drugi dan skupštinskog zasedanja na čijem dnevnom redu je 14 zakona iz nadležnosti Ministarstva finansija, koji omogućavaju sprovođenje važnih projekata koji će poboljšati kvalitet života građana - naveo je on.

Prvog dana zasedanja dominantna tema među poslanicima - rudarenje litijuma.

Na vanrednom skupštinskom zasednju, koje je počelo juče, poslanici su razmatrali Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Prema rečima premijera Miloša Vučevića, Deklaracija je temelj nacionalne politike i "kišobran pod koji treba da se saberemo u vremenima koja dolaze".

Kurir.rs/RTS

Bonus video:

00:51

Polaganje zakletve u Skupštini Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track