MARKO ĐURIĆ U ZVANIČNOJ POSETI ITALIJI: Sastao se sa Tremontijem i upoznao ga sa teškim stanjem Srba na Kosovu i Metohiji
Foto: Foto: MSP

ministarstvo spoljnih poslova

MARKO ĐURIĆ U ZVANIČNOJ POSETI ITALIJI: Sastao se sa Tremontijem i upoznao ga sa teškim stanjem Srba na Kosovu i Metohiji

Politika -

U okviru zvanične posete Italiji, ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić sastao se sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Đuliom Tremontijem kojem je preneo zabinutost zbog nastavka jednostranih i provokativnih poteza Prištine kojima se, ne samo narušava dijalog u Briselu, već i ozbiljno ugrožava opstanak Srba na KiM.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Đurić je ukazao na to da je, samo u poslednjih godinu dana, skoro 15 odsto srpskog stanovništva napustilo teritoriju KiM, prenosi Kosovo Online.

S tim u vezi, šef srpske diplomatije je ocenio kao izuzetno značajno prisustvo i angažman italijanskih oružanih snaga u sastavu Misije KFOR, koje daju suštinski doprinos očuvanju bezbednosne situacije na KiM, naročito kroz zaštitu manastira Visoki Dečani.

Izrazivši zadovoljstvo zbog ponovnog susreta nakon nedavne posete italijanske delegacije na čelu sa Tremontijem Beogradu i prilike da nastave konstruktivne razgovore o parlamentarnoj saradnji kao važnom segmentu sveukupnih bilateralnih odnosa, Đurić je istakao da Srbija ceni istrajnu podršku italijanskih prijatelja evrointegracijama Srbije, posebno u okviru neformalne grupe članica Evropske unije pod nazivom "Grupa prijatelja Zapadnog Balkana".

Na planu sve intenzivnije ekonomske bilateralne saradnje i investicija, Đurić je istakao da će Srbija nastaviti da posvećeno radi na tome da zadrži aktuelnu poziciju najvećeg spoljnotrgovinskog partnera Italije na Zapadnom Balkanu, podsetivši na podatak da je razmena roba i usluga u prethodnoj godini premašila 5 milijardi evra.

U tom kontekstu, Đurić je pozdravio održavanje Poslovno-naučnog foruma i Inovacionog foruma Srbija-Italija prošle godine u Beogradu, koji su predstavljali sjajnu priliku za šire unapređenje saradnje u brojnim oblastima.

Imajući u vidu da će naša prestonica biti domaćin Specijalizovane izložbe Ekspo 2027. godine, Đurić je ponovio poziv da italijanske kompanije učestvuju u što većem broju, izrazivši nadu da će italijanski paviljon imati zapaženo prisustvo na ovoj manifestaciji.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track