ANALITIČARI O NOVOM POTEZU DELA OPOZICIJE: Zahtev Đilasovog SSP za vanredne izbore je besmislica
Foto: Printscreen/Video Plus

ANALITIČARI O NOVOM POTEZU DELA OPOZICIJE: Zahtev Đilasovog SSP za vanredne izbore je besmislica

Politika -

Pre nepuna dva meseca bojkotovali glasanje u pojedinim lokalnim samoupravama, a sad bi opet na birališta

Nepuna dva meseca otkako su održani lokalni izbori, koje su upravo oni u pojedinim samoupravama bojkotovali, deo opozicije predvođen Strankom slobode i pravde Dragana Đilasa zahteva da se ponovo ide na birališta! Iz Stranke slobode i pravde traže da se raspišu vanredni parlamentarni izbori.

Sagovornici Kurira ocenjuju da je to potpuno besmisleno, pre svega imajući u vidu da na junske izbore nisu ni izašli, i ukazuju da nema apsolutno nikakve šanse da se takav zahtev uopšte uzme u razmatranje.

Nebulozno

satanak vlasti i opozicije, opozicija, Marinika Tepić
foto: Printscreen/Video Plus

Naime, da treba da se ide na nove parlamentarne izbore, poručila je potpredsednica SSP Marinika Tepić, jedan od nedavno najoštrijih zagovornika bojkota, a razlog je ni manje ni više nego, kako je rekla, da se građani na taj način izjasne o kopanju litijuma(?!).

- Naravno da se podrazumeva promena izbornih uslova, smatrali smo da se to podrazumeva, nismo neko ko preko noći menja mišljenje. Ne možete da promenite ništa u vezi s litijumom bez promene ove vlasti - rekla je, između ostalog, Tepićeva.

Brže-bolje se na ovu temu oglasio i lider demokrata Zoran Lutovac.

- DS je smatrao da su bili potrebni novi parlamentarni izbori odmah posle decembarskih, da nije ni trebalo ući u Skupštinu… Prema tome, to je jedan normalan zahtev, jer umesto da imamo parlament čiji je saziv utvrđen na osnovu pokradenih glasova, nama su neophodni slobodni i pošteni izbori - kazao je Lutovac.

Biće da deo opozicije nema apsolutno nikakve ideje o svojim budućim političkim koracima ili konkretnim programima, osim da stalno pažnju traže pozivanjem na nove izbore i građana na ulice, smatraju stručnjaci.

Hvatanje za slamku

Tako politički analitičar Dejan Vuk Stanković za Kurir ocenjuje da je ovaj zahtev Tepićeve njen nelogični hir.

Dejan Vuk Stankovic
foto: Kurir televizija

- Ona misli da je raspisivanje izbora stvar njenog hira. Nema tu logike, to je kvaziprovokacija i pokušaj da se zloupotrebi ekologija u svrhu njihovog otimanja vlasti. Nema izbora. Izbori su završeni u decembru 2023 - kazao je Stanković.

Profesor Fakulteta političkih nauka Milan Petričković za Kurir kaže da je poziv SSP za nove parlamentarne izbore potpuna besmislica i pokušaj osuđen na propast.

- To je jedna klasična politikantska besmislica koja predstavlja hvatanje davljenika za slamku. Kako su sve ispucali, i bojkote i proteste, jedino im je ostao taj manipulativni pokušaj, koji je čak i više od besmisla. Pa, samo što je završeno formiranje skupština po gradovima, a oni već traže neke izbore jer nemaju nikakvu političku ideju. Jedino što im je ostalo je očigledno pokušaj destabilizacije društva i rušilački faktor, faktor bojkota, da se izazove građanska neposlušnost. Nema očito nikakvog ni teoretskog potencijala - ističe Petričković.

Milan Petričković
foto: Kurir televizija

Kako ukazuje, ni u jednom društvu ni političkom sistemu ne traži se da se tako često organizuju izbori.

- A tamo gde nema političke pameti i političkog morala, izbori se traže maltene svakog meseca. To je apsolutno čista besmislica i pokazivanje pravog lica te kvaziopozicije i njihove bezidejnosti - konstatovao je Petričković za naš list.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track