MINISTAR ĐURIĆ ZA "KORIJERE DELA SERA": Nadam se snažnom američkom angažovanju oko KiM
Foto: Printscreen/TV Pink

MINISTAR ĐURIĆ ZA "KORIJERE DELA SERA": Nadam se snažnom američkom angažovanju oko KiM

Politika -

Šef srpske diplomatije Marko Đurić izjavio je za italijanski list Korijere dela sera da se, "bez obzira ko pobedi na predsedničkim izborima u SAD, nada američkom angažovanju na visokom nivou na Balkanu".

Đurić je time odgovorio na pitanje Korijere dela sera "da li je moguće da je i dalje nemoguć mir na Kosovu, baš kao i u slučaju Izraelaca i Palestinaca?"

Srpski ministar je podsetio na to da su bivši američki predsednik Donald Tramp i njegov izaslanik "uvek imali dobro viđenje balkanskih problema i da se ekonomija koristi za prevazilaženje razdora između Srbije i Kosova".

Ali je Đurić takođe rekao i da će "biti veoma važan način na koji će nova Evropska komisija utvrditi svoj mandat za rešavanje tog problema, i buduća čelnica za spoljnu politiku EU Kaja Kalas će imati ogromnu odgovornost da odluči da se neposredno angažuje ili da, naprotiv, imenuje specijalnog izaslanika".

Đurić je podsetio da "postoji Briselski sporazum iz 2013. godine čiji temelj nikad nije sproveden, a to je stvaranje Zajednice srpskih opština, iako smo mi Srbi ukinuli sudove, policiju i druge strukture".

On je predočio da je politika vlasti u Prištini izazvala takođe "veliku humanitarnu krizu u srpskoj zajednici", dok su pritisci i zloupotrebe primorali Srbe da napuste policiju i sudstvo.

Bonus video:

03:42

Marko Đurić, ministar spoljnih poslova o imidžu Srbije u međunarodnoj zajednici

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track