APELACIONI SUD DONEO KONAČNU ODLUKU: Crna Gora će Srbiji izručiti Dragana Vidakovića
Foto: Shutterstock, Profimedia

osuđen za pokušaj ucene

APELACIONI SUD DONEO KONAČNU ODLUKU: Crna Gora će Srbiji izručiti Dragana Vidakovića

Politika -

Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je zahtev Srbije za izručenje njenog državljanina, Dragana Vidakovića, koji je na poternici, jer je osuđen na šest meseci zatvora zbog krivičnog dela pokušaja ucene.

- Rešenjem od 18.07.2024.godine, Apelacioni sud Crne Gore odbio je kao neosnovanu žalbu branioca okrivljenog Dragana Vidakovića, državljanina Republike Srbije i Bosne i Hercegovine izjavljenu protiv rešenja Višeg suda u Podgorici Kv.br. 553/24 od 06.03.2024.godine, na koji način je ovo rešenje postalo pravnosnažno - piše u saopštenju suda.

On je 6. novembra prošle godine uhapšen na graničnom prelazu sa Crnom Gorom i od tada se nalazi u pritvoru.

- Rešenjem Višeg suda u Podgorici Kv.br. 553/24 od 06.03.2024.godine utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje državljanina Republike Srbije i Bosne i Hercegovine Vidaković Dragana, po molbi Ministarstva pravde Republike Srbije, u cilju vođenja krivičnog postupka zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti iz čl.138 Krivičnog zakonika Republike Srbije. Istim rešenjem dozvoljena je predaja predmeta ( mobilnog telefona) za koje postoji osnovana sumnja da je predmet izvršenja krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti iz čl.138 Krivičnog zakonika Republike Srbije - ističe se u saopštenju i dodaje;

- Odlučujući o žalbi branioca okrivljenog, Apelacioni sud Crne Gore je zaključio da je prvostepeni sud pravilno utvrdio sve odlučne činjenice i okolnosti, te na osnovu tako utvrđenog činjeničnog stanja donio pravilnu odluku da su u konkretnom slučaju ispunjeni uslovi za izručenje ovog okrivljenog Republici Srbiji. Ocijenjeno je da krivično delo zbog kojeg se potražuje okrivljeni Vidaković nije političko krivično djelo, delo povezano sa političkim krivičnim delom, kao ni vojno krivično delo u smislu Evropske konvencije o ekstradiciji i da nasuprot navodima žalbe, nema dokaza koji bi u konkretnom slučaju upućivali na zaključak da bi okrivljeni Vidaković u slučaju izručenja Republici Srbiji bio podrvrgnut mučenju, ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju u smislu člana 3 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Navedeno rješenje Apelacionog suda Crne Gore sa bližim razlozima biće objavljeno na intrernet stranici Apelacionog suda. - zaključuje se u saopštenju.

Kurir.rs/Prenosi: A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track