MIROSLAVU LAJČAKU PRODUŽEN MANDAT: Evo do kada ostaje na funkciji specijalnog izaslanika EU
Foto: Nemanja Nikolić

preokret

MIROSLAVU LAJČAKU PRODUŽEN MANDAT: Evo do kada ostaje na funkciji specijalnog izaslanika EU

Politika -

Savet EU imenovao je danas specijalne predstavnike za BiH, tzv. Kosovo, region Velikih jezera, Južni Kavkaz i krizu u Gruziji, pa će tako od 1. septembra mesto Tomaša Sunioga naslediti Aivo Orav, prenosi portal Kosovo onlajn.

Savet je usvojio i niz odluka kojima se produžavaju postojeći mandati među kojima je i Miroslav Lajčak kome je mandat specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana produžen do 31. januara naredne godine.

Kako je saopšteno iz Saveta EU, gde je Kosovo označeno zvezdicom, novi specijalni predstavnik EU u Prištini biće Aivo Orav, estonski diplomata sa velikim nacionalnim iskustvom i iskustvom u EU na širokom spektru pozicija.

Na dužnost će stupiti 1. septembra 2024. na početni period od dve godine, nasledivši Tomaša Suioga, koji je na toj funkciji bio od 2020.

Orav je trenutno stalni predstavnik Estonije pri EU, a ranije je bio šef delegacija EU u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, kao i ambasador u Poljskoj, Rumuniji, Turskoj, Azerbejdžanu, Libanu.

Kurir.rs/Kosovo onlajn

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track