TRADICIONALNO PRIJATELJSKE VEZE: Premijer Vučević sa Toškovskim o bilateralnim odnosima Srbije i Severne Makedonije
Foto: Printscreen/Instagram/milosvucevic

TRADICIONALNO PRIJATELJSKE VEZE: Premijer Vučević sa Toškovskim o bilateralnim odnosima Srbije i Severne Makedonije

Politika -

Predsednik Vlade Miloš Vučević razgovarao je danas sa ministrom unutrašnjih poslova Severne Makedonije Pančom Toškovskim o bilateralnim odnosima i saradnji u oblasti bezbednosti, ali i na drugim poljima od značaja za građane dve države.

Predsednik Vlade ocenio je da se odnosi dve zemalje zasnivaju na tradicionalno prijateljskim vezama naših naroda i dobrosusedskim odnosima, dodajući da je Srbija opredeljena u negovanju partnerskih veza sa Severnom Makedonijom i pružanju podrške po pitanju evropskih integracija i regionalne saradnje.

Vučević je podvukao značaj učvršćivanje saradnje u oblasti bezbednosti, borbe protiv terorizma i ilegalnih migracija, kao i partnerstu u okviru vanrednih situacija.

Govoreći o regionalnoj saradnji, ocenio je da je sporazum u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" o prelasku granica sa ličnim ispravama, primer dobre prakse u interesu građana dve države.

Kada je u pitanju situacija u regionu, premijer Vučević je izrazio negodovanje zbog odluke Severne Makedonije da bude kosponzor Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, naglašavajući da ovakva odluka, kao i usvajanje Rezolucije ne doprinose miru i stabilnosti u regionu i njegovoj čvršćoj saradnji.

Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije zahvalio je Srbiji na upućenoj pomoći Helikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije u cilju saniranja šumskog požara, koji se ovog meseca dogodio na području opština Negotino, Konče i Štip.

Toškovski je naveo da je Severna Makedonija opredeljena za uspostavljanje projekta razmene policijskih službenika između dve zemlje, pre svega u turističkim oblastima, kao i za uspostavljanje zajedničkog graničnog portala Srbije i Severne Makedonije.

Premijer Vučević uputio je čestitke novoj Vladi Severne Makedonije i premijeru Hristijanu Mickoskom i izrazio uverenje da će i ubuduće biti nastavljena dobra saradnja sa našim susedom Severnom Makedonijom.

Sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova Severne Makedonije prisustvovao je i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivica Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track