U Parizu je danas svečano otvorena "Srpska kuća", u okviru Olimpijskih igara 2024. godine u prisustvu predsednika Srbije Aleksandar Vučić, kao i visokih zvanica Francuske i predstavnika diplomatskog kora.

"Srpska kuća" nalazi se odmah pored "Francuske kuće", što je kako je predsednik prethodno istakao, velika čast i prilika da predstavimo svoju zemlju.

Zvanično, nakon presecanja crvene vrpce Vučić i ostali zvaničnici su ušli u "Srpsku kuću".

Printscreen Pink Tv "OVO NIJE SAMO PAVILJON VEĆ PUTOVANJE U ESENCIJU SRBIJE" Vučić otvorio Srpsku kuću u Parizu: Videćete sva naša dostignuća (FOTO)

Predsednik Vučić pregledao je umetnine iz istorije, ali i iz savremenog doba, pa se tako mogu videti crteži Nikole Tesle, koje je umetnik Dušan Jovović animirao i osmislio.

Vučič je digrao i video partiju iks - oksa sa tekvondo šampionkom Tijanom Bogdanović.

Na zidovima "Srpske kuče" su ispisana imena svih sportista koja su učestvovala na OI pod srspkim barjakom. Na zidu se nalaze i imena sportista iz cele Jugoslavije koji su pobeđivali pod srpskom zastavom.

U jednom delu je umetnička kompozicija Dušana Jovoića koja "priča" priču o životu, a svaka od njegovih 5 jedinstvenih slika predtavljaju 5 faza života napravljene su u 54 sloja.

Predsednik je istakao da je Srbija u ovaj projekat uložila veliki novac i da se vidi da je to lepo urađeno.

U jednoj od prostorija "Srpske kuće", za predsednika i ostale delegate izvedena je jedna od najlepših narodnih pesama "Zaspo Janko" uz zadivljujući performans.

Zvanično obraćanje

- Dobrodošli u Srpsku kuću. Hvala što ste došli, veoma smo počastvovani. Vizija je zvezda vodilja za sve nas pogotovu ovde u gradu svetlosti. Ovo nije samo paviljon, već putovanje u esenciju Srbije. Videćete sva naša dostignuća. U srcu našeg paviljona stoji skulptura koja predstavlja drvo života.

Kaže da su ga posadili naši preci, a predstvalja današnje generacije koje treba da baštinu prenesu budućnim generacijama.

- Naša obaveza je da obezbedimo da ta krošnja procveta i obezbedi sudbinu srpskog naroda.

Predsednik kaže da uz vrhunsku tehnologiju oživljavaju zidovi ovog zdanja i da je takođe oživljen Milutin Milanković i Nikola Tesla.

screenshot-20240727-155917.jpg
Printscreen Pink Tv 
foto: Printscreen Pink Tv

- Srpska kuća predstavlja jedno od najvažnijih stvari. Imaćemo bogati kulturni program iz naše zemlje koji će predstaviti EXPO 2027 koji smo dobili tačno ovde u Parizu. Ponosmi smo što imamo bsplatan ulaz, bogat program, naši umetnici koji pokazuju najveći događaj za našu zemlju a to je EXPO. "Srpska kuća" će biti najbolji poziv za taj događa Pozivam sve ljude da doću u Beograd. Posetite i Srpsku kuću i uverite se u bogatstvo Srbije. Srpsko nasleđe se nastavlja na Olimpijskim igrama i ove godine, očekujem da ćemo osvojiti mnogo medalja. Mnogo sam srećan i zahvalan svima koji su radili na ovome, Znate da sam uvek sumnjičav prema ovakvim stvarima, ali sam srećan kako smo predtsavili našu zemlju ovde. Malo sam ljubomoran na one koji ostaju da klegaju naše košarkaše, jer me čekaju obaveze u Srbiji.

- Srbiju ništa tako brzo ne ujedini kao sposrtisti- želimd a kažem našim francuskim prijateljima veliko hvala, i što su ukazali veliku čast našoj zemlji. Tu vrstu gostoprimstva nikada nećemo moći da zaboravimo.

Predsednik je još jednom poželeo sve najbolje sportistima i rekao da će Srbije biti zadovoljna i sa 10 medalja.

Okupljenima se obratio i ministar za spoljnu trgovinu Francuke, Frenk Lister.

Lister je istakao da je ova kuća još jedan dokaz spremnosti da Srbija želi da ojača saradnju sa Francuskom. Istakao je i da je lokacija takođe dobar simbol, jer doprinosi proširenju OI na druge oblasti kao što je kultura i istorija.

screenshot-20240727-160448.jpg
Printscreen Pink Tv 
foto: Printscreen Pink Tv

Istakao je da je Francuska izuzetno ponosna na OI, ali i da mu je čast što prisustvuje otvaranju Srpske kuće.

- Čast mi je što sam na otvaranju "Srpske kuće", pogotovo jer je nedavno trebalo da posetim Srbiju - rekao je on te dodao da su Vučić i Makron simboli dobre saradnje Srbije i Francuske.

Ministar je rekao da su posete Vučića Francuskoj veoma važne u jačanju veza u različitim sferama.

Napomenuo je da je "Srpska kuća" još jedna ilustracija dobrih odnosa i saradnje Francukse i Srbije, te dodao da će u narednim danim reprezentacije obe zemlje "da se suoče" i da im želi fer plej i što bolje rezultate.

- Vidimo se 2027. kada će Srbija biti domaćin izložbe, Francuska će beoma rado da učestvuje u tom projektu - rekao je Lister.

O "Srpskoj kući"

Ovaj multifunkcionalni paviljon osmišljen je kao mesto gde se tradicija i modernost susreću, kroz inovativne multimedijalne prezentacije i kulturne događaje.

Centralni deo "Srpske kuće" čini umetnička instalacija Koreni, visoka 6,5 metara, simbolizujući "Drvo života", koja će dočarati duboke korene srpskog naroda i njegove tradicije, kulture, istorije.

Posetioci će imati priliku i da kroz napredne tehnološke algoritme vide animacije inspirisane našim sportistima, radovima Nadežde Petrović, kao i da se upoznaju sa velikim srpskim naučnicima i inovatorima poput Nikole Tesle i Milutina Milankovića.

Pored toga, "Srpska kuća" će predstaviti i bogat dokumentarni foto-materijal iz Arhiva Jugoslavije, koji će po prvi put biti prikazan javnosti.

Ovaj materijal uključuje hiljade artefakata vezanih za učešće Srbije na prethodnim Olimpijskim igrama.

Gastronomski deo paviljona omogućiće posetiocima da uživaju u tradicionalnim srpskim jelima pripremljenim na moderan način od strane najtalentovanijih mladih kuvara Srbije iz Junior Chefs Cluba.

Istaknut je i značaj srpske turističke ponude, ekonomije bazirane na modernim tehnologijama, inovacije u nauci, kao i planova za EXPO2027.

Pored kulturnih i gastronomskih događaja, planiran je i bogat prateći program, uključujući nastupe naših proslavljenih umetnika.

"Srpska kuća" biće otvorena svakog dana od 10 do 22 časa, a ulaz će biti besplatan za sve posetioce.

Nosioci projekta Srpska kuća su Vlada Republike Srbije i Privredna komora Srbije, dok su ključni partneri Ambasada Srbije u Parizu, Turistička organizacija Srbije i Olimpijski komitet Srbije.

Predsednik Vučić je sinoć prisustvovao ceremoniji otvaranja OI u Parizu, a prethodno je bio među 100 odabranih zvanica na prijemu koji je u čast svetskih lidera i predsednika međunarodnih organizacija u Jelisejskoj palati priredio predsednik Francuske Emanuel Makron.