OVO JE SAMO I ISKLJUČIVO POLITIČKA BORBA PROTIV VUČIĆA I SNS Ana Brnabić: Istina je da njih baš briga za životnu sredinu
Foto: screenshot RTS

odgovor

OVO JE SAMO I ISKLJUČIVO POLITIČKA BORBA PROTIV VUČIĆA I SNS Ana Brnabić: Istina je da njih baš briga za životnu sredinu

Politika -

"Ko se ne usprotivi projektu Rio Tinto nije opozicija" - ovo je sve što treba da znate o trenutnoj borbi protiv litijuma i Rio Tinta, navodi predsednica Narodne Skupštine Srbije Ana Brnabić ukazujući na intervju Šolakovog medija "Nova" sa poslanikom Demokratske stranke Srđanom Milivojevićem.

"Trenutnoj' zato što su upravo oni 2001. doveli Rio Tinto u Srbiju i 12 godina gurali upravo ovaj projekat. Ovo je sve što treba da znate i o kvazi zabrinutosti za životnu sredinu. Istina je da njih baš briga za životnu sredinu, niti njima smeta Rio Tinto (kog su ne samo doveli u Srbiju, već i imenom stavili u Nacionalnu strategiju održivog korišćenja prirodnih resursa i dobara koju je, 2012., usvojila Vlada upravo DS-a), niti bilo šta znaju o litijumu, niti ih interesuje. Ovo je samo i isključivo politička borba protiv Aleksandra Vučića i SNS-a. I to je jedina istina", navodi Ana Brnabić na društvenoj mreži "X" i dodaje:

"Dodatno, stepen licemerja koji pokazuju u ovoj borbi jeste nešto što do sada nismo imali prilike da vidimo u Srbiji. Kaže Milovojević 'da se voda proglasi strateškim resursom Republike Srbije'. Baš lepa inicijativa - da niste upravo vi iz današnje opozicije prodali sva naša vodoizvorišta strancima:

- 2002. slovenačka „Kolinska“ kupila „Palanački kiseljak “ iz Smederevske Palanke.

- 2004. „Knjaz Miloš“ iz Aranđelovca otkupila Danube Food Group (imali i sve naše veće mlekare).

- 2005. Koka-Kola kupila srpsku fabriku Vlasinka koja proizvodi mineralnu vodu „Rosa“.

- 2007. BB Minakva prešla u vlasništvo Global Water investment grupe sa Devičanskih ostrva.

-2007. litvanska firma Alita i švedska United Nordic Beverages kupili BIP koji eksploatiše i flašira mineralnu vodu.

- 2008. za 4 mil EUR (!!!!) država prodala preduzeće „Nova Sloga“ iz Trstenika, koje proizvodi „Mivelu“, jednu od najkvalitetnijih domaćih voda i to hrvatskom Agrokoru.

Na kraju, Ana Brnabić zaključuje:

"Toliko o njihovoj brizi za 'strateške resurse' Srbije".

Bonus video:

04:45

BRNABIĆ O LITIJUMU Pitam opoziciju: A što ste vi bili ZA do 2012? Ko je doveo Rio Tinto? Čiji predstavnik je prodao zemlju?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track