LITIJUMSKA GROZNICA I KORONA HISTERIJA: Teorijama zavere o projektu Jadar hoće da ruše vlast
Foto: Shutterstock

Bez rukavica

LITIJUMSKA GROZNICA I KORONA HISTERIJA: Teorijama zavere o projektu Jadar hoće da ruše vlast

Politika -

Po ostrašćenom tonu, po tome što se svi smatraju pozvanim da daju svoje mišljenje, i po umešanosti politike u pitanje koje je stvar struke, "litijumska groznica" identična je onoj histeriji iz doba korone. A u osnovi i jedne druge je famozna "teorija zavere". Hajdemo po redu...

U junu prošle godine, BBC je analizirao pisanje magazina "Lajt" koji je bio "epicentar britanskog pokreta teorija zavere zbog protivljenja vakcinama i zabranama kretanja tokom pandemije korona virusa". Citiraćemo neke zaključke iz ove analize, a vi se nemojte čuditi što je sličnost sa otporom rudniku litijuma u Srbiji - zapanjujuća.

BBC kaže: "Na stranicama časopisa, ‚Lajt' širi govor mržnje i poziva na nasilje nad novinarima, lekarima i poslanicima. U nedavnim člancima se tvrdi da je samo pitanje vremena kada će poslanici, lekari i medicinske sestre biti obešeni'.

Zamenite "lekari i medicinske sestre" sa "profesori Rudarsko-geološkog fakulteta", i dobićete precizan opis onoga što danas stoji u saopštenjima opozicije i komentarima Šolakovih medija i na društvenim mrežama.

Opet BBC: "U drugim objavama koje je ‚Lajt' podelio na Telegramu, nalaze se karikature sa vešalima i napisane su poslovne adrese ‚ljudi krivih' za učešće u zlokobnim zaverama da se ljudima naudi vakcinama".

Kod nas se, ne samo u karikaturama, preti i vešalima i snajperima onima koji "nameravaju ljudima da naude litijumom".

BBC: "Takođe, časopis deli objave ekstremno desničarske grupe... koja nudi vojničku obuku aktivistima za borbu protiv vakcina". Ćuta o Gornjim Nedeljicama: "Ova situacija se razrešava vojno, na terenu... To se rešava ratom!"

I tako, ima toga još... Uostalom, i mi smo imali anti-vakserski pokret, sve znamo.

Sećamo se da je tada opozicija diskretno podsticala raspoloženje protiv vakcina, i da su vodeći anti-vakseri u Šolakovim medijima dobijali zavidan prostor pod izgovorom da treba da se čuje i druga strana. Razlog je bio, kao i sada, uverenje da je nezadovoljstvo masa moguće okrenuti protv Aleksandra Vučića.

I tada, i sada, stručnjaci čiji stavovi nisu odgovarali opoziciji, proglašavani su za plaćenike, a rasprava - tada o koroni, a sada o litijumu - sa terena struke izmeštena je u prostor politike i "građanskih aktivista".

Ali, korona-virus bio je ozbiljna stvar. Svako od nas u bližem ili daljem okruženju znao je nekog ko je umro od virusa, ili se izvukao sa teškim posledicama. Glava je bila u pitanju, i ta je svest bila presudna da histerija opstane samo u manjim grupama. Danas, biti protiv litijuma ne povlači nikakve direktne posledice po pojedinca - "litijumaši" se do mile volje.

Umesto da građani dobiju stručnu i nedvosmislenu ocenu posledica otvaranja rudnika, pa da se na osnovu toga opredele, od opozicije čas slušamo o teladima sa dve glave, čas o sprženoj zemlji, a ima i stavova da "litijum prodajemo jeftino".

Jedan od govornika na valjevskom protestu, rekao je: „Mi smo protiv toga, jer je to prodaja zemlje - dati nekome da rudari litijum za 5 odsto rudne rente. Najvažniji razlog je što kopanje litijuma uništava životnu sredinu i ugrožava zdravlje ljudi!"

Ima onaj vic, kad Mujo pita jednu damu da li bi spavala sa njim za pet miliona evra, i dobije potvrdan odgovor.

- A za pedeset evra?

- Sram te bilo, misliš li da sam ja kurva?

- To smo ustanovili na početku, sad samo pregovaramo o ceni - kaže joj Mujo.

Eto, tako je i sa opozicijom i litijumom.

Bonus video:

15:06

REAKCIJE HRVATSKE I PRIŠTINE POKAZUJU KOLIKO JE LITIJUM VAŽAN! Stručnjaci tvrde: EU će gledati na Srbiju kao na bitnog igrača

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track