"SRBIJA SE 800 GODINA RAZVIJA NA RUDARSTVU, NE SMEMO STATI SADA!" Matić: Litijum je šansa za kvantni skok u ekonomskom razvoju
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

"SRBIJA SE 800 GODINA RAZVIJA NA RUDARSTVU, NE SMEMO STATI SADA!" Matić: Litijum je šansa za kvantni skok u ekonomskom razvoju

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je direktan poziv opoziciji da organizuje referendum za njegov opoziv. Ova neočekivana inicijativa dolazi u trenutku kada se u javnosti vodi žustra rasprava o mogućem otvaranju rudnika litijuma u Srbiji. Vučić je jasno rekao da odluka o litijumu neće biti doneta bez učešća naroda, ali je takođe naglasio da opozicija može da pokuša da ga smeni, ako smatra da to treba.

12:09

SRBIJA SE 800 GODINA RAZVIJA NA RUDARSTVU, NE SMEMO STATI SADA! Matić: Litijum je šansa za kvantni skok u ekonomskom razvoju

Marko Matić, politički analitičar, i Zoran Anđelković, političar, gostovali su u jutarnjem programu kako bi razgovarali o aktuelnim temama.

- Priča o otvaranju rudnika i zastrašivanju građana je samo sredstvo za napad na Vučića. Svi znaju da to nema veze sa istinom - istakao je Anđelković.

On je dodao da su slične kampanje vođene i protiv drugih rudnika u Srbiji:

- Sećate se priče o rudniku u Boru? Danas je Bor primer uspešne rudarske industrije, sa prosečnom platom od 156.000 dinara.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Marko Matić je naglasio važnost rudarstva za razvoj Srbije, rekavši:

- Srbija je zemlja sa dugom tradicijom rudarstva koja traje više od 800 godina. Da smo se ranije plašili otvaranja rudnika, danas ne bismo imali struju.

On je takođe istakao da je zadatak države da osigura ekološke standarde:

- Investitor će uvek tražiti način da uštedi, ali naša država mora osigurati da se litijum kopa pod precizno definisanim ekološkim uslovima - istakao je Matić.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Matić je potom dodao:

- Oni koji su zagadili javni prostor pričom o zagađenju zbog rudnika, zapravo žele da spreče ekonomski razvoj Srbije.

Istakao je da je Vučić prepoznao pravu nameru opozicije:

- Predsednik je jasno rekao: "Ne rade oni to zbog litijuma, već da ruše mene".

Gosti su se složili da je referendum prilika da se jasno pokaže volja naroda.

- Građani Srbije su pre dve godine na izborima jasno rekli koga žele na mestu predsednika. Ako opozicija želi, neka traži referendum, ali mi moramo da nastavimo sa ozbiljnim radom na razvoju naše zemlje - rekao je Anđelković.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Ovo je trenutak da stanemo ispred onih koji se protive napretku i kažemo im – dosta je bilo - dodao je Matić.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

05:08

JEDINO SRBIJA KANDIDUJE ZABRANU ZA LITIJUM Stručnjaci analiziraju: Ta ruda je centar svetske ekonomije, A NE APOKALIPSA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track