PREDSEDNIK VUČIĆ POSLE SASTANKA SA SILJANOVSKOM DAVKOVOM: Siguran sam da ćemo razvijati najbliže moguće odnose (FOTO)
Foto: screenshot Video Plus

PREDSEDNIK VUČIĆ POSLE SASTANKA SA SILJANOVSKOM DAVKOVOM: Siguran sam da ćemo razvijati najbliže moguće odnose (FOTO)

Politika -

Predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova danas je u radnoj poseti je Srbiji, a sastala se sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

1 / 15 Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Aleksandar Vučić dočekao je predsednicu Severne Makedonije, kojoj je uručio cveće. Dvoje državnika zajedno su obišli manastir Prohor Pčinjski.

Aleksandar Vučić, Gordana Siljanovska Davkova
foto: screenshot Video Plus

Obraćanje predsednika Vučića

- Srećni smo što danas možemo da vas ugostimo, imaćemo i zajednički ručak. Veoma sam srećan što sam mogao da čestitam na pobedi na izborima, da joj poželim uspešan rad u narednim godinama. Siguran sam da će Srbija i Severna Makedonija razvijati dalje odnose uz međusobno poštovanje i da ćemo raditi na projektima.

"Predsednici Severne Makedonije želim da se u Srbiji oseća kao kod svoje kuće"

"Siguran sam da će Srbija i Severna Makedonija razvijati najbliže moguće odnose, da ćemo pažljivo da ih gradimo uz međusobno poštovanje, kao i da ćemo raditi na konkretnim projektima. Razgovarali smo i o svim drugim političkim pitanjima, od evropskog puta, do svega sa čime se suočavamo. Uveren sam da će naša trgovinska razmena da raste u naredne dve godine, kao i da ćemo da uradimo još mnogo toga zajedno. Predsednici Severne Makedonije želim da se u Srbiji oseća kao kod svoje kuće, jer je ovde uvek dobro došla. Želim da čestitam današnji praznik i građanima Srbije i Severne Makedonije. Ilinden je veliki praznik makedonskog naroda, a ja im želim da slave još mnogo godina, decenija i vekova", napisao je predsednik Vučić na zvaničnom Instagram nalogu.

Predsednik je istakao da je Srbija izrazila interes da se radi pruga do Preševa.

- Već smo krenuli da razgovaramo, izrazio sam interes da gradimo prugu do Preševa da bi imali brz dolazak do Soluna. Razgovarali smo i o svim drugim pitanjima i o problemima sa kojima se suočavamo. Čestitam današnji praznik svima u Srbiji i Makedoncima, veliki praznik i da još mnogo godina slave. Molim predsednicu da se u Srbiji oseća kao kod kuće. Uveren sam da možemo da idemo na preko 2 milijarde evra naše razmene - rekao je predsednik Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Video Plus

Siljanovska Davkova: Mi smo dobri susedi u pravom smislu reči

Predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova rekla je da je dobro doći ovde.

- Naši odnosi su izvanredni i mi smo dobri susedi u pravom smislu reči - rekla je predsednica Siljanovska Davkova.

Prema njenim rečima, postoji želja za trajnom saradnjom i za solidarnošću.

- Nadam se da ćemo u budućnosti nastaviti u tom smislu. Znam da ovaj susret neće biti zadnji, još jedmom bih zahvalila za razumevanje - zaključila je ona.

Gordana Siljanovska Davkova
foto: screenshot Video Plus

"Najbolje mesto za ovaj susret"

"Poželeo sam dobrodošlicu predsednici Gordani Siljanovski Davkovoj. Ova poseta predstavlja odličnu priliku za jačanje partnerstva i afirmaciju zajedničkih vrednosti Srbije i Severne Makedonije u cilju napretka i razvoja celog regiona. Manastir Sveti Prohor Pčinjski je najbolje mesto za ovaj susret, jer simbolizuje sponu između Srbije i Severne Makedonije, ukorenjenu u zajedničkoj tradiciji, kulturi i izazovnim istorijskim okolnostima koje su oblikovale identitete naših naroda. Upravo je i Ilindan, odnosno Ilinden, još jedna dodirna tačka na kojoj treba da temeljimo dalje povezivanje naših dveju zemalja.

Zahvalan sam Njegovom visokopreosveštenstvu arhiepiskopu i mitropolitu vranjskom Pahomiju i igumanu manastira arhimandritu Metodiju, na srdačnom dočeku i izuzetnom gostoprimstvu u ovoj velikoj svetinji, koja gotovo hiljadu godina predstavlja mesto okupljanja, povezivanja i duhovne obnove", napisao je predsednik na zvaničnom Instagram nalogu.

Predsednik Vučić tokom obilaska koristi priliku da razgovara sa meštanima i da sluša njihove probleme, predloge i zahteve.

- Pedeset godina ništa nije rađeno, sad tražite od mene - prokomentarisao je predsednik, pa rekao da se građani obrate ljudima iz njegovog tima i iznesu konkretne probleme i zahteve.

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Pink tv

- Razumeo sam sve, rešićemo - rekao je predsednik dok se fotografisao sa mališanima.

- Moraju da razumeju da država ne može sve i svuda da uradi. Ne možete lekara da pošaljete u selo koje ima 12 stanovnika, to je nemoguće, neću da lažem narod. Mislim da ćemo da radimo i škole u albanskim sredinama i da ćemo svima da pomognemo. Ono što sam obećao prošli put daću sve od sebe da to uradimo, Vranje jedna velika investicija, a onda Bujanovac.

Siljanovska Davkova je položila cveće ispred Spomen-ploče prvom zasedanju ASNOM-a (Antifašističkog sobranja narodnog oslobođena Makedonije), koje je na današnji dan pre 80 godina održano u manastiru Sv. Prohor Pčinjski.

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Pink tv

Sastanak predsednika Republike Srbije i predsednice Republike Severne Makedonije planiran je za 12.30 sati, a nakon to u 13 sati zvaničnici će se i obratiti medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track