Ambasadori zemalja Kvinte u Prištini ne podržavaju jednostrano otvaranje glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici za saobraćaj motornih vozila, izjavio je američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer, nakon sastanka sa Aljbinom Kurtijem.

Džefri Hovenijer je medijima preneo da su ambasadori obavestili premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da vlade zemalja ne mogu da podrže bilo kakvu promenu sadašnjeg statusa mosta na Ibru, prenosi RTS.

dzefri-hovenijer.jpg
Youtube/ATV 
foto: Youtube/ATV

- Mi, predstavnici Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije, Sjedinjenih Država... sastali smo se sa premijerom Kurtijem da ga obavestimo da naše vlade u konsultaciji sa NATO-om, ne mogu da podrže bilo kakvu promenu trenutnog statusa mosta u Mitrovici u ovom trenutku - rekao je Hovenijer posle sastanka sa Kurtijem, odbijajući da komentariše razloge.

Portparol EU Peter Stano izjavio je da ovo pitanje treba rešavati samo u dijalogu, dok je evropski emisar Miroslav Lajčak prošlog meseca podsetio da je otvaranje mosta u Mitrovici predmet dva sporazuma uz posredovanje EU.

Sa takvim pristupom se složio i komandant KFOR-a Ozkan Ulutaš. Oni su ponovo potvrdili da se svaka odluka u vezi sa mostom u Mitrovici mora doneti u okviru dijaloga.

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani reagovala je juče na izjavu Petera Stana, rekavši da most na Ibru nije tema koju treba otvarati u dijalogu.

Kurir.rs/RTS/Prenosi: A.Ć.

Bonus video:

Kurir televizija "KURTI JE DIJALOG U BRISELU ISKORISTIO ZA OVA DVA CILJA" Drecun nema dilemu: Borelji je rekao da je bio spreman, ali...