ARNO GUJON O "OLUJI": Tuđman završio zločinački poduhvat Ante Pavelića
Foto: Kosovo online Youtube Printsceen

ARNO GUJON O "OLUJI": Tuđman završio zločinački poduhvat Ante Pavelića

Politika -

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon ocenio je povodom 29. godišnjice “Oluje” da je reč o najvećem etničkom čišćenju od Drugog svetskog rata i da je Franjo Tuđman time završio projekat koji je u NDH započeo Ante Pavelić, navodi se u saopštenju iz Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Vlade Srbije.

“Navršava se 29. godišnjica od najvećeg etničkog čišćenja na ovim prostorima još od vremena drugog svetskog rata. Zločinačkom akcijom Oluja iz svojih domova proterano je preko 250.000 Srba u kilometrima dugačkoj koloni, bombardovanoj i obasipanoj artilјerijom. Preko 2.000 lјudi je ubijeno i nestalo, dok je više od 40.000 stambenih i privrednih objekata, kao i 78 crkava i preko 900 spomenika srušeno, spalјeno i uništeno do temelјa. Ovom sramnom i zločinačkom akcijom, hrvatsko vojno i političko rukovodstvo na čelu sa Franjom Tuđmanom dovršilo je započeti projekat Ante Pavelića o stvaranju etnički čiste hrvatske države”, naveo je Gujon.

On je dodao da su sa “Olujom” nad Srbima u 20. veku izvršena dva genocida, a da političko rukovodstvo Hrvatske to pokušava da zamaskira predstavljajući žtve kao krivce.

“Činjenicu da su ovim pogromom počinili ne jedan, nego dva genocida nad srpskim narodom u dvadesetom veku, političko rukovodstvo Hrvatske danas pokušava da zamaskira sponzorstvom sramne rezolucije o genocidu u Srebrenici, i nametanjem opasnog narativa da je žrtva zapravo krivac”, istakao je Gujon.

Dodao je da se protiv ovakvog delovanja treba boriti “stalnim snaženjem kulture sećanja o stradanju srpskog naroda u svojoj večnoj borbi za slobodu i identitet”.

“To je upravo ono što je pokrenuo predsednik Vučić kroz obeležavanje važnih datuma koji vraćaju ponos i dostojanstvo narodu, ali i onih koji podsećaju na tragične događaje iz prošlosti, kako se kroz poznavanje svoje istorije stradanje srpskog naroda ne bi ponovilo. Prateći ovaj pravac, Kancelarija za javnu i kulturnu diplomatiju čiji sam direktor će uvek i na svakom mestu podsećati na žrtve svih stravičnih zločina počinjenih nad srpskim narodom i raditi na očuvanju i jačanju srpskog kulturnog, duhovnog i istorijskog identiteta”, zaključuje se u saopštenju.

Kurir.rs/Kosovo onlajn

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track