I SPS BI DA SRUŠI VUČIĆA! Front protiv predsednika Srbije sve širi, pokrenuta koordinisana akcija
Foto: Printscreen

Maske padaju

I SPS BI DA SRUŠI VUČIĆA! Front protiv predsednika Srbije sve širi, pokrenuta koordinisana akcija

Politika -

Ne žulja njih litijum, do juče su mislili da je to naziv nekog leka za smirenje. Još manje im je do ekologije – šta bi inače radili sa starim šporetima nego da ih bacaju u Drinu. Oni bi da sruše Aleksandra Vučića!

Govorimo o mitingu jutros održanom u Malom Zvorniku u organizaciji – pazite sada! - lokalnih odbora Nove DSS i SPS! Naravno, neće predsednika Srbije, izabranog ubedljivom većinom na sveopštim izborima, da obore lokalne zadribalde koji se za mitinge spremaju ispijajući mlako pivo ispred seoske zadruge, ali ova iznenadna i protivprirodna lljubav dve stranke koje su do sada uvek bile na različitim stranama istorije zaslužuje osvrt.

Rio Tinto
foto: Printscreen

Duže vreme već svedočimo o koordinisanoj akciji da se na ulici promeni vlast u Srbiji. Koordinatori su određeni centri moći iz inostranstva, a izvođači radova mediji i stranke i strančice sa platnog spiska gazde Dragana Šolaka. Prvo je posejan strah od rudnika i rudara horor-pričama o sprženoj zemlji, nakaznom potomstvu stoke i bibljskoj nestašici pitke vode ako Srbija realizuje investicije koje je obezbedio Aleksandar Vučić, a zatim se – po prošlogodišnjem receptu – pristupilo uličnim protestima. Biva, ove godine će biti uspešniji.

Rio Tinto
foto: Printscreen

I strane i naše specijalizovane službe znaju da je akcija rušenja Aleksandra Vučića dobila kodni naziv „Pad zida“, i da su nju uložena ozbiljna materijalna sredstva. Uložili bi i ozbiljne ljudske resurse, ali je situacija takva da rade sa onim što imaju – sa Đilasom, Marinikom, Ćutom.. i sa ovim malozvorničkim đilkošima što se grle kao na slici „Vesela braća žalosna im majka“. A koliko su im ljudski resursi tanki, svedoči i činjenica da su angažovali i Igora Braunovića, narodnog poslanika sa liste SPS koji se pre neki dan oglasio se pretnjom: "Od litijuma do litija tanka je linija, vodite računa šta radite. Zato braćo i sestre u borbu, život ili smrt!“.

Igor Braunović
Igor Braunovićfoto: Damir Dervišagić

Mi smo o njegovim privrednim mahinacijama i isisavanju para iz „Srbija šuma“ u nekoliko navrata pisali prošle godine, a u poslednje vreme smo ga izgubili iz vida. Zato ne umemo da objasnimo otkud Braunović u ovoj priči, i otkud uopšte na slobodi. Možda čeka pravosnažnost presude…

U svakom slučaju, kakva-takva mobilizacija je izvršena, regrutovanima je pokazan zid i izdata naredba: „Ruši!“

To je ono što mi vidimo: širom Srbije organizuju se skupovi pojedinaca i grupa raznih, nekad i suprotstavljenih političkih pozicija, pod maskom protesta protiv litijuma. Namera koordinatora ovih okupljanja je jasna: nadaju se masovnosti koja bi dovela do građanskih nemira i „pada zida“, odnosno Vučićevog rušenja.

Ili incidenta na nekom skupu koji će izazvati eskalaciju nasilja.

I jedno i drugo – i nemiri i nasilje – podjednako su opasni za sve građane. Organizatore to, naravno, ne brine. Korist koju bi oni dobili padom Vučića – od Kosova do promene geopolitičke scene u Evropi – za njih je jedino važna.

Ovo u Malom Zvorniku je zato od šireg interesa jer demaskira njihove planove i igre. Igre u kojima smo svi mi, cela Srbija, ulog.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track