PLENKOVIĆ I MILANOVIĆ ODRŽALI HVALOSPEVE ZLOČINU NAD SRBIMA: "Oluju" nazvali najvećim podvigom u hrvatskoj istoriji
Foto: Beta Admir Buljubasic, AP Armin Durgut, Shutterstock

sramna proslava u kninu

PLENKOVIĆ I MILANOVIĆ ODRŽALI HVALOSPEVE ZLOČINU NAD SRBIMA: "Oluju" nazvali najvećim podvigom u hrvatskoj istoriji

Politika -

Premijer Hrvatske Andrej Plenković obratio se okupljenima na sramnoj proslavi zločinačke operacije "Oluja", održanoj u Kninu, hvaleči zverstva nad srpskim narodom.

- Oluja je bila najveći vojni podvig i najveća vojna pobeda u hrvatskoj istoriji. Kao što je u našem habitusu da ne vodimo osvajačke ratove, tako je Oluja bila oslobodilačka, obrambena, legitimna i pravedna operacija i stoga ćemo se suprotstaviti svakom pokušaju izvrtanja istorijskih činjenica i nikada nikome nećemo dopustiti napade na hrvatske branitelje, vojnike i policajce, bez kojih nikog od nas ne bi danas ovde bilo - kazao je Plenković, prenosi hrvatski Jutarnji list.

Reč je imao i predsednik Hrvatske Zoran Milanović koji je rekao da obeležavanjem ovog zločina "ne žele da likuju", iako postupci izgledaju potpuno suprotno.

- Operaciju Oluja ne slavimo da bismo likovali nad porazom druge strane, nad nedužnim žrtvama, niti nad bilo kojim žrtvama. Saosećamo zbog boli svake porodice koja je izgubila svoje bliske i najbliže. Ne slavimo da bismo provocirali bilo koga ili da bismo prkosili bilo kome. To nas ne zanima - rekao je Milanović.

Nakon te izjave, operaciju "Oluja" je okarakterisao kao jedan od najvećih poduhvata Hrvatske.

- Proslava pobede je vrelo našeg samopouzdanja i samosvesti. To je obnavljanje vere u to da smo sposobni za najveće poduhvate i dosege kad znamo što su naši interesi i kad ne kalkulišemo oko toga da pružimo najbolje od sebe u očuvanju vrednosti koje nas drže zajedno. Držimo se zajedno i ničega se nemamo bojati - kazao je Milanović.

Kurir.rs/Jutarnji list/A.Ć.

Bonus video:

00:29

DAN SEĆANJA NA STRADALE I PROGNANE U OLUJI Beseda patrijarha Porfirija: Mir nema alternativu, slobodom se NE MOŽE TRGOVATI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track