Pisali smo juče da protivljenje opozicionara otvaranju rudnika litijuma nije rezultat njihove brige za građane i zdravu životnu sredinu, nego da se rukovode golim političkim interesom. Da je jedini njiihov cilj rušenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa vlasti, pokazala je i izjava bivšeg ambasadora Srećka Đukića koji je, podržavajući proteste protiv litijuma, rekao da će realizacija ovog projekta omogućiti Vučiću da ostane na vlasti "koliko bude hteo i praviće vlast kakvu hoće".

Đukić se, prosto rečeno, izleteo. Jer lideri opozicije se dobro čuvaju da narodu otkriju svoj pravi cilj, pošto znaju kakvu podršku Vučić uživa u narodu. To su dobro naučili na nekoliko izbora unazad...

Zato nam se serviraju razne horor priče o štetnosti rudnika litijuma, a uporedo sa njima nude nam se i drugi argumenti protiv rudnika, ponekad u suprotnosti i sa logikom i sa argumentima o navodnoj štetnosti.

Tako se dešava pa malo-malo neko iz opozicionih krugova poruči kako je "rudnik litijuma štetan, a i malo ćemo para dobijati od njega". Dogovorite se, šta je problem: zdravlje ili pare, ili nije ni jedno?

Često se mogu čuti i navodni stručnjaci koji smatraju da su strateške rezerve Srbije - voda!

- U budućnosti će se voditi ratovi za vodu - poručuje nova zvezda anti-litijumskog pokreta Slobodan Vukosavić, član SANU. Istina, on je elektrotehničar, ali smatra da "ne treba da imate diplomu Rudarskog fakulteta da biste znali da je rudnik u Jadru štetan".

Nebojša Zelenović nema čak ni diplomu elektrotehnike, ali je otišao korak dalje:

- Ispod Jadra i Mačve nalazi se veliko podzemno jezero pijaće vode najvišeg kvaliteta. Rudnik litijuma bi ga potpuno uništio i tako bi se izgubio prirodan resurs koji bi mogao da obezbedi i pijaću vodu i milijarde evra - kaže on.

Da li ovi likovi zaista veruju u ono što pričaju: rat, apokalipsa, Evropa pokrivena pepelom i nagorelim ruševinama, jedino se Srbija zeleni. Čuju se samo cvrkut ptica i pogoni za flaširanje vode koju izvozimo za milijarde. A oni koji su podržali Zelenovića ljuljuškaju se u čamcima na talasićima jezera ispod Mačve i Jadra, u geografiji od 2024. poznatog kao "Nešino more".

Na istom tragu su i oni koji tvrde da je budućnost Jadra, i cele Srbije, u zdravoj hrani. Pa šta su čekali do sada?!

Zaista nam vređaju inteligenciju.

Ne samo da im smeta rudnik litijuma, nego su sada protiv svih rudnika u Srbiji!

Slogan im je: "Nećemo kopati!"

A šta ćete? Pravićete čipove?

Nećete da pravite čipove? Ne umete? Pa onda, braćo, kramp u ruke!

Od Dositeja pa do do danas, roditelji upozoravaju decu da ih, ako ne uče dobro, čeka motika... a ono što važi za svakog građanina ponaosob, važi i za njihove države.

Srbija je, sticajem raznih istorijskih okolnosti, na začelju liste tehnološki razvijenih zemalja. U svetskoj podeli rada neki rade u Guglu, ili prave ajfone... a neki proizvode sedišta za "audije" i prodaju ono što imaju: banane, kafu, naftu, bakar ili, na primer, litijum.

Ukratko: i vi, i mi, braćo, bez uvrede, moramo da kopamo, jer drugo ne umemo.

I manite nas tih priča i zamajavanja.

Zaštita životne sredine je previše ozbiljna stvar da bi bilo ko smeo da je koristi za ostvarenje svojih političkih, dakle sebičnih ciljeva.

Pred Srbijom je važna odluka, mora da utvrdi pravila i bezbednosne protokole za eventualno kopanje litijuma, a vi svojom kampanjom to ometate.

Koliko bi rudnik litijuma naneo štete društvu, još ne znamo, ne dozvoljavate stručnjacima da nam to kažu, ali to što vi radite svima nama neizmerno šteti.

Bonus video:

Kurir televizija "SRBIJA SE 800 GODINA RAZVIJA NA RUDARSTVU, NE SMEMO STATI SADA!" Matić: Litijum je šansa za kvantni skok u ekonomskom razvoju