Portparol Evropske unije Peter Stano poručio je da jednostrani potezi Prištine poput zatvaranja filijala Pošte Srbije na severu KiM vode ka daljoj eksalaciji i da bi Priština trebalo da preispita ovu odluku.

- Srbija i Kosovo imaju dogovor postignut 2013. godine o telekomunikacijama u kome se navodi da će se o poštanskim uslugama razgovarati u kasnijoj fazi, što implicira da se ovo pitanje rešava u okviru dijaloga. Nažalost, Vlada Kosova juče apsolutno nije koordinirala akciju - rekao je Stano danas prilikom obraćanja medijima i ocenio da potez Kosova predstavlja kršenja sporazuma i to je protiv dijaloga, prenosi Kosovo Online.

Na pitanje kakve bi posledice mogle biti po Prištinu, s obzirom da još čeka odluku EU o ukidanju mera, o planu rasta i da li bi ovakvi potezi mogli da utiču na zahtev Prištine za članstvo u EU, Stano je odgovorio da ovakvi potezi Prištine ne vode ka smirivanju tenzija na severu.

- Evropska unija je vrlo jasno rekla šta očekujemo od Kurtijeve administracije. Očekujemo da preispitaju odluku i da se pozabave ovim pitanjem u okviru dijaloga uz pomoć EU i da izađu sa predlozima koji bi se bavili mogućim negativnim uticajem ove odluke za ljude na severu Kosova. Sva pitanja koja nabrajate su pitanja u kojima Kosovo ima problem. Činjenica da je EU uvela mere protiv Kosova prošle godine je odraz koraka koji su doveli do eskalacije. Sad vidimo još jednostranih koraka, još nekoordinisanih akcija. Ovo zapravo nije deeskalacija, ovo vodi daljoj eskalaciji i mislim da bi ovo trebalo da bude veoma jasno onima koji donose ovakve odluke u Prištini - kazao je Stano.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.