U Novom Sadu, Kragujevcu, Užicu, Bajinoj Bašti i Obrenovcu večeras su održani protestni skupovi građana protiv iskopavanja litijuma u Srbiji.

U Novom Sadu je okupljanje počelo kod spomenika Svetozaru Miletiću na Trgu slobode oko 19 časova. Poziv na protest na društvenim mrežama uputilo je Udruženje "Ne damo Jadar" i Savez ekoloških organizacija Srbije, uz poruku da rudnika neće biti.

Rio Tinto ili bilo koja druga kompanija neće kopati u Srbiji, poručeno je večeras i na protestima u Kragujevcu, Užicu, Bajinoj Bašti i Obrenovcu.

U Užicu je ispred Gradske kuće, večeras održan protest pod nazivom "Recimo složno ne iskopavanju litijuma".

Kako je većina govornika istakla, "ovo nije političko pitanje već pitanje budućnosti i zdravlja porodica, pitanje opstanka".

Užičani su odlučili da ne šetaju jer kako kažu, dosadašnje šetnje nisu ništa donele.

Dotakli su se i teškog položaja Srba na Kosovu i Metohiji.

Protest protiv rudnika i rudarenja litijuma održan je i u Bajinoj Bašti.

Glavna poruka protesta na Trgu Dr Zorana Đinđića u Obrenovcu zbog namere kompanije Rio Tinto da otvori rudnik litijuma u dolini Jadra kod Loznice jeste da građani neće dopustiti "da se Srbija pretvori u rudarsku koloniju".

Pod parolom "Poziv na odziv, stop Rio Tintu", protiv rudarenja litijuma protestovali su i Kragujevčani. Okupljenima u centru grada, obatili su ekološki aktivisti Ljiljana Bralović iz SEOS-a i Ivan Milosavljević iz pokreta "Mlavska vojska". Oni su govorili o važnosti borbe za Jadar ali i jedinstvu u toj borbi, bez svađa i podela.


Zajednička poruka je - ne - rudarenju u bilo kom delu Srbije i podrška meštanima Jadra.

Kurir.rs/RTS