Portparol Stejt departmenta Met Miler izrekao je upozorenje vlastima u Prištini zbog upada policije i zatvaranja ispostava Pošte Srbije na severu Kosova i Metohije.

Miler je izjavio da vlasti u Prištini jednostranim potezima rizikuju da izgube podršku koju su SAD uložile u stvaranje tzv. Kosova.

Ovim činom, koji je Evropska unija osudila kao „jednostran i nekoordinisan“, flagrantno se krše sporazumi sklopljeni u okviru sporazuma uz podršku dijaloga EU.

Čini se da ukor EU i značajno neodobravanje međunarodne zajednice premijer Aljbin Kurti do sada nije shvatio ozbiljno.

„Koliko crvenih linija na severu Kosova premijer* Kurti može da krši bez ikakvih posledica?", pitala je Meta Milera, portparola Stejt depertmenta Ksenija Pavlović urednica sajta The Pavlovic Today.

„Neću da spekulišem o budućim akcijama“, počeo je Miler, naglašavajući zabrinutost SAD zbog nekoordinisanih odluka Prištine.

„Ono što ću reći jeste da smo zabrinuti zbog kontinuiranih nekoordiniranih odluka rukovodstva Kosova. Verujemo da su doveli u opasnost podršku kojom smo pomogli stvaranje Kosova“, rekao je Blinkenov portparol Met Miler za ovaj medij u sredu.

Stejt department je decenijama sarađivao sa uzastopnim kosovskim privremenim političkim liderima kako bi podstakao mir i prosperitet u zemlji, istovremeno unapređujući evroatlantske ambicije Prištine.

Ipak, pod upravom Kurtija, u Vašingtonu postoji opipljiva zabrinutost da privremena vlada u Prištini ugrožava sve na čemu su SAD radile u regionu.

„Ohrabrili bismo Vladu Kosova da se vrati bliskom i konstruktivnom angažmanu sa Sjedinjenim Državama, sa EU, sa NATO-om i drugim bliskim međunarodnim partnerima Kosova“, rekao je Miler.

Kako je naveo, ova poruka je jasno preneta i javno i privatno rukovodstvu u Prištini.

„Pošto to jasno stavljam do znanja, mi smo to jasno stavili do znanja i vladi“, potvrdio je Miler.

Zatvaranje pošta u Kosovskoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću izazvalo je oštru osudu Srbije, a predsednik Aleksandar Vučić osudio je akciju kao provokativan potez Kurtija koji ugrožava regionalnu stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Kurir.rs/thepavlovictoday.com