Dosadašnji direktor "Srbijašume" Igor Braunović, smenjen je danas sa te pozicije, odlukom Vlade Srbije. Za novog direktora imenovan je Krsto Janjušević.

Za gotovo 14 godina, koliko je bio na toj funkciji, Braunovića su pratile mnogobrojne kontroverze o kojima je Kurir i ranije pisao.

Da podsetimo, dok je bio direktor on je iskoristio poziciju da ovo preduzeće neformalno privatizuje i koristi ga kao privatnu svojinu. Posebno su mu srcu prirasle šume u srednjem Podrinju, od Malog Zvornika do Bajine Bašte, gde je i planina Bobija. Tu se ponašao kao neprikosnoveni gospodar.

On takođe, navodno, poseduje veliki broj nekretnina, između ostalog, stambenu zgradu u elitnom delu Novog Sada, kao i etno ugostiteljski objekat "Monte Karlo na Drini" u Čitluku, mestu u opštini Mali Zvornik.

Od jedne plate i prosečnog stana, što je 2018. prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, Braunović je u maju 2023. istoj toj agenciji prijavio je vlasništvo nad zgradom, građevinskim parcelama, poslovnim prostorom, vozilima, te akcijama u bankama i firmama među kojima su, na primer, Metals banka iz Vršca, LHB banka iz Beograda, te "Bambi", "Navip", AMS osiguranje... To je samo delić njegove imovine, odnosno ono što je "na belo" i što je morao da prijavi Agenciji.

Kako smo pisali, jedan od značajnijih posrednika u Braunovićevim nelegalnim aktivnostima je privatni preduzetnik Dobrivoje Đorović, vlasnik apartmana "Vila Jela" u Parku prirode "Golija", koji je zajedno s vlasnicima firme "Lovac Co", preko koje gazduju lovištem "Golija", bio glavna veza sa ivanjičkim vlasnicima preduzeća za obradu i rezanje drveta kojima je socijalista obezbeđivao unosne poslove, zašta je dobijao novčanu nadoknadu.

Igor Braunović nikada nije odgovorio na brojna pitanja Kurira u vezi sa svim ovim optužbama za malverzacije.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija V. d. direktor JP „Srbijašuma“ Igor Braunović