Nekadašnji ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Vilijam Montgomeri izjavio je da prištinski premijer Aljbin Kurtinastavlja “sa agresivnim akcijama ‘etničkog čišćenja’ protiv Srba koji žive na KiM, da je njegova jasna namera da pokuša da ih sve natera da odu i da je klasičan primer za to najnovija akcija protiv pošte.

- ’Dijalog’ koji posebno želi da ostvari Evropska unija nije moguć pod ovim uslovima. Jedino pitanje koje imam je kada će SAD i EU preduzeti dovoljne kaznene mere protiv Kurtija. Jasno je da jednostavno kritikovanje Kurtija, javno i privatno, nije efikasno. Govorim ovo sa stvarnom zabrinutošću, kao da je nebitan momak poput Kurtija sa nefunkcionalnom ekonomijom u stanju da ignoriše naše brige, koje će lekcije ostatak sveta naučiti iz ovoga? - navodi Montgomeri, prenosi Kosov Online.

Američki diplomata dodaje da je zapravo Kurtijev dugoročni cilj odlazak svih Srba sa KiM.

- Ali njegov kratkoročni i srednjoročni cilj je da isprovocira srpsku vladu da preduzme mere koje će mu pomoći da, verovatno uključujući i lobiste, potvrdi da Kosovo zaslužuje podršku. Čestitam Vladi Srbije na trpeljivosti prema ovim aktima. Voleo bih da vidim više znakova zahvalnosti SAD i EU za tu trpeljivost - istakao je Montgomeri.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

Bonus video:

kurir televizija "KURTI KORISTI IZBORE U SAD KAKO BI IZAZVAO NEMIRE" Bulatović: Naš narod će doživaljavati užasne pritiske