Ministarka privrede Adrijana Mesarović izjavila je juče da se to ministarstvo u setu programa koje je raspisalo u potpunosti fokusiralo na sektor privrede, mala preduzeća i preduzetnike i da će država kroz te programe dati ukupno 5,4 milijardi dinara za podizanje njihove privredne aktivnosti i unapređenje poslovanja.

Šta je još u planu govorila je u jutarnjem programu Kurir televiziie upravo ministarka Adrijana Mesarović.

sequence-04.02-09-21-21.still008.jpg
Kurir televizijać 
foto: Kurir televizijać

Osvrnula se na prvih 100 dana Vlade.

- Uvek možemo bolje i više. U prvih 100 dana uverena sam da smo dali svoj maksimum. Svaki ministar će podleći oceni i predsednika Republike i predsednika Vlade. Ono što sam sigurna jeste da smo svi posvećenI sprovođenju dalje politiki trasirane pre 12 godina koja se tiče ekonomskog napretka Srbije, pvećanja plata i penzija, pronatalne politike. Tome smo bilo posvećeni prethodnih 100 dana i bićemo i dalje - rekla je ministarka.

Komentarisala je najave moguće rekonstrukcije Vlade i opomene ministrima da moraju da budu maksimalno posvećeni.

kurir televizija MINISTARKA PRIVREDE ZA KURIR: Pripremljen set od 10 programa za povećanje finansijske snage Srbije! Fokus na maloj privredi

- Ja mislim da ta opomena traba da postoji svaki dan. Tu ne izuzimam ni sebe. Napretku Srbije moramo da doprinosimo svakog dana u svim oblastima i resorima za koje smo zaduženi. Trudiću se da budem bolja svakog dana kad je u pitanju moj resor, a ako u tome ne uspem nije mi mesto u Vladi.

Govorila je o planovima svog ministarstva:

- Planova je mnogo i mi ćemo u narednim mesecima izaći sa nizom programa kako bi se poboljšao privredni i poslovni ambijent u našoj zamlju koji je već na zavidnom nivou. Uradili smo set od 10 programa koji će privredi omogućiti jednu finansijsku snagu. U pitanju je dve milijarde bespovratnih sredstava, odnosno 5,4 milijarde ukupnog plasmana ka malom sektoru. Ka maloj privredi ka preduzeđima koja su registrovana kao mala, mikro i srednja i ka preduzetnicima. Na maloj privredi nam je, dakle, fokus.Konceptualno smo kreirali programe s obzirom na ono što smo čuli na terenu.

Na set od 10 programa mogu se javiti mala, mikro i srednja preduzeća:

- Sva registrovana mala, mikro i srednja preduzeća mogu da se jave na set od 10 programa. Tu su programi za žene na selu, podrška za dualno obrazovanje poslodavaca, program koji se tiče pomoći starim umetničkim zanatima, mladima, start apovima, delatnostima lova i ribrastva i niz programa koji su konceptualno podeljeni prema industriji. Sva dokumnetacija koja treba da se podnese dostupna je na sajtu Ministarstva privrede. PozIvamo preduzetnike da nam se jave kako bi im se omogućila bespovratna sredstva. Kao što vidite naše prve aktivnosti su podrška domaćem malom sektoru, a svako ko govori drugačije širi dezinformacije.

Dotakla se i pitanja litijuma:

- Često izlazimo sa izjavama koje kažu ovo je istorijska šansa za našu zemlju i ovo suštinski jeste ekonomska i istorijska šansa za našu zemlju. Zašto? Zato što pre svega obezbeđuje dugoročni rast i razvoj. Znači ovo nije projekat koji sa svojom realizacijom donosi neki benefit kratkog daha na godinu, dve. Ovo je projekat koji obezbeđuje dugoročni prosperitet, dugoročni ekonomski napredak - započela je na ovu temu Mesarović, pa nastavila:

- Zato što je u pitanju nova tehnologija, visoka tehnologija, pravac u kom će se Evropa i svet dalje razvijati. A to je potražnja za katodama, anodama, električnim baterijama, odnosno baterijama i električnim vozilima. Mi u našoj zemlji već imamo fabriku Stellantis u Kragujevcu koja proizvodi električna vozila, ali nam je cilj da privučemo nove i da taj lanac vrednosti koji podrazumeva eventualnu eksploataciju rude zadrži u smislu prerade u Srbiji i da se kreira taj lanac vrednosti koji se odnosi upravo na proizvodnju svega što sam navela - rekla je ministarka i dodala:

- Zamislite da kada se stvore ti uslovi kreiramo ceo taj lanac vrednosti u Srbiji, da sve te fabrike otvorimo upravo u našoj zemlji i zaposlimo preko 20.000 ljudi. Zamislite koje će to ekonomske benefite doneti za životni standard građana, za mogućnost povećanja plate i penzija. Prve procene su da bi preko 180 miliona evra godišnje Republika Srbija prihodovala od rudne rente, drugih taksi i poreza. Procena je da bi više od 25 miliona evra Loznica prihodovala godišnje od poreza.

sequence-04.02-25-05-17.still009.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Ogromni ekonomski benefiti koji bi imali apsolutno rast u budućnosti, jer će rast za ovom grupom proizvoda u budućnosti apsolutno biti prisutna, obzirom da smo deo industrijske revolucije koja se spravodi u svetu i mi moramo da se uhvatimo u koštac sa novim tehnologijama i sa onim što nameće budućnost. Litijum je nafta današnjice i mi imamo šansu naftu današnjice. Litijum je za Srbiju nafta današnjice. Mnoge zemlje, najrazvijenije zemlje u Evropi i svetu su gradile svoju ekonomiju tako što su eksploatisale sirovine kojima su bogati.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

Kurir televizija "CEO EKONOMSKI BENEFIT LITIJUMA NIJE U RUDI" Ekonomista otkrio: Naša privreda mora da zatvori ceo proces, EVO ŠTA ĆE TO DONETI