Krivično vanraspravno veće Višeg suda u Beogradu Odeljenje za ratne zločine, usvojilo je predlog Javnog tužilaštva za ratne zločine da se četvorici hrvatskih pilota sudi u odsustvu u predmetu pod nazivom "Petrovačka cesta - piloti".

- Rešenje o suđenju u odsustvu doneto je 6. avgusta ove godine, a okrivljeni su piloti M.V., R.Z., J.Ž. i B.D., kojima se optužnicom Tužilaštva za ratne zločine od 31. marta 2022. godine, na teret stavlja izvršenje krivičnog dela "Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142 stav 1 KZJ u saizvršilaštvu u vezi člana 22 KZJ", navodi se u saopštenju Višeg suda.

Optuženi imaju pravo na žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od tri dana od prijema rešenja.

Optužnica je podignuta protiv Vladimira Mikca iz Ptuja, Zdenka Radulja iz Osijeka, Željka Jelenića iz Pule i Danijela Borovića iz Varaždina.

Oni se terete za ratni zločin protiv srpskog stanovništva, zbog opravdane sumnje da su 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti.

Terete se da su prekršili Ženevsku konvenciju i naredili avionske napade na civilno stanovništvo, koje je tada zaprežnim vozilima, traktorima i automobilima bežalo iz Hrvatske kroz Bosnu i Hercegovinu. Tom prilikom je ubijeno 13 i ranjeno 24 civila.

Kurir.rs